De siste 25 årene har Japan beveget seg inn og ut av resesjon. 1990-tallet ble avskrevet som «det tapte tiåret», og ved årtusenskiftet ble finansinstitusjonene tilført frisk kapital i bytte mot å støtte opp rundt reformer.

Tempoet har imidlertid vært lavere enn forventet. Siden 1990 har Japan hatt syv tekniske resesjoner hvor den økonomiske aktiviteten har falt to kvartaler på rad; fire siden 2008.

Overrasket over utviklingen

Etter at den økonomiske veksten falt i fjorårets siste kvartal, ble det fryktet at verdens tredje største økonomi var inne i en ny resesjon. Japanske forbrukere ble redningen i årets første kvartal og bidro med to tredjedeler av veksten. Sammenlignet med forrige kvartal ble det en økonomisk vekst på 0,4 prosent – eller 1,7 prosent sammenlignet med ifjor.

«Japan unngikk en resesjon i første kvartal, men det er få signaler som viser at Abenomics gir et bærekraftig løft i økonomien. Vi forventer nye lettelser fra sentralbanken, og ny finanspolitisk stimulans kan også komme om ikke lenge», mener analytiker Johnny Bo Jakobsen hos Nordea Markets.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura er overrasket over den sterke utviklingen i økonomien.

«Den underliggende økonomien er svakere enn hva som går frem av bnp-tallene, og dette vil sannsynligvis fortsette i inneværende kvartal», melder Japan-økonom Takashi Miwa.

Utsetter avgiftsøkning?

Sentralbanken og regjeringen har et mål om at forbrukerne skal stå bak mer av den økonomiske veksten, men det er mange hindringer i veien – blant annet en økning i merverdiavgiften neste år. Spørsmålet er om Japan klarer å holde tempoet oppe.

«Veksten var sterkere enn forventet. De japanske bnp-statistikkene er notorisk ustabile. Med en flat produksjonsvekst sammenlignet med for ett år siden, er det ingen tvil om at økonomien ikke er i særlig bra forfatning», påpeker Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Det har vært spekulert på om myndighetene vil utsette økningen av omsetningsavgiften fra åtte til ti prosent. Dette skal etter planen skje i april. Frykten er at forbrukerne vil stramme inn når denne øker, slik det gikk på slutten av 1990-tallet.

«Kvartalsstatistikkene reduserer sannsynligheten for at regjeringen vil utsette økningen. Sentralbanken møter fortsatt kraftig motvind i forsøket på å oppnå en prisvekst på to prosent. Konklusjonen av dette er at vi forventer at sentralbanken kommer med nye lettelser i juli», mener seniorøkonomen med ansvar for Asia hos Capital Economics.

«Abenomics»-arkitekt advarer

Den japanske sentralbanken innførte negativ rente på minus 0,1 prosent i januar. Dette har ikke hatt den ønskede virkningen i form av blant annet å svekke valutaen mot dollar og gi drahjelp til eksportsektoren. Nordea tror det kommer et nytt rentekutt om fire uker.

«Japan vil være vertsnasjon for G7 i slutten av mai, og det vil gi statsminister Shinzo Abe en mulighet til å offentliggjøre nye tiltak som er ment å gjenopplive økonomien», skriver Jakobsen ho i Nordea i en rapport.

Japans finansminister har advart spekulanter om at myndighetene vil intervenere hvis valutaen får styrke seg for mye. Det har vært en viss svekkelse den siste uken, men yenkursen er sterkere enn eksportørene har budsjettert med.

Professor på Yale University Koichi Hamada, arkitekten bak den økonomiske strategien «Abenomics», advarer Abe mot å intervenere – spesielt i et år hvor det er valg i USA og handel dominerer agendaen til alle kandidatene.

– Det vil være uklokt å intervenere uten å ta hensyn til diplomatiske forbindelser, sier han i et intervju med Wall Street Journal.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.