Amerikanske myndigheter nærmer seg enighet om en løsning på ferieparadiset Puerto Ricos gjeldskrise.

Den lille karibiske øyen, med 3,6 millioner innbyggere er et selvstyrt territorium underlagt USA.

I løpet av denne uken ventes en gjeldsavtale å komme på plass. Avtalen skal gi gjeldslettelser til Puerto Rico, som skylder 72 milliarder dollar - en gjeld øyen ikke har mulighet til å betale i sin helhet til kreditorene. Men for å få disse gjeldslettelsene må Puerto Rico godta at amerikanske politikere får overoppsyn med den puertorikanske økonomien gjennom et politisk utnevnt økonomistyre.

Puerto Rico-motstand

Motstanden fra puertorikanske politikere er sterk.

Puerto Ricos øverste politiske leder, guvernør Alejandro Garcia Padilla, sier han vil kjempe mot flere deler av avtalen - spesielt det amerikanske økonomistyrets fullmakter.

Saken fortsetter under bildet

Puerto Ricos guvernør Alejandro Garcia Padilla. Foto: REUTERS/Alvin Baez/NTB Scanpix
Puerto Ricos guvernør Alejandro Garcia Padilla. Foto: REUTERS/Alvin Baez/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

- Styrets fullmakter er overdrevne. Vi må fortsette å kjempe, sier han ifølge nyhetskanalen CBS News.

Eduardo Bhatia, som er presidenten i det puertorikanske senatet, hadde følgende å si til om avtalen:

- Til dere som tror de kan ofre demokrati for å oppnå økonomisk stabilitet: vit at til slutt vil du ikke ha noen av dem.

Får vide fullmakter

Et utvalg amerikanske politikere skal i så fall sitte i dette økonomistyret, som ut fra avtalen som nå ligger på bordet vil ifølge Wall Street Journal gi dem fullmakt til å blant annet:

  • Overskride lover, forskrifter og offentlige kontrakter som kommer i konflikt med utvalgets finanspolitiske planer for Puerto Rico
  • Pålegge reformer - som kan omfatte både pensjonsutbetalinger og lønninger
  • Fremtvinge privatisering av offentlige eiendeler
  • Legge ned veto for politikk som overskrider budsjetter
  • Gjennomføre regnskapsrevisjoner

Disse fullmaktene er ifølge avisen like de som ble gitt til en tilsvarende gruppe da den amerikanske hovedstaden Washington D.C. ble reddet fra konkurs på 1990-tallet.

Målet er å få avtalen på plass før Puerto Rico misligholder en betaling på to milliarder dollar, omlag 17 milliarder kroner, med betalingsfrist 1. juli.

Sanders går mot Obama

Det er så langt enighet mellom demokrater og republikanere i den amerikanske kongressen for avtalen. Både USAs president Barack Obama og landets mektigste republikaner, Paul Ryan, har engasjert seg for å få på plass avtalen.

Puerto Ricos statskasse er bunnskrapt, og øyen har misligholdt gjeld i over et år allerede. Frustrasjonen toppet seg for puertorikanere da skoler og sykehus ikke kunne opprettholde full drift, og Padilla kalte situasjonen en «humanitær krise». Avtalen er nå mange uker på overtid, etter at ferierende USA-politikere stoppet redningsplanen tidligere i år.

Senator og presidentkandidatene for Demokratene, Bernie Sanders, støtter kritikken mot avtalen i en pressemelding.

- Det er uakseptabelt. Vi må slutte å behandle Puerto Rico som en koloni, uttalte Sanders i meldingen.

Saken fortsetter under bildet

Demokratisk presidentkandidat og senator Bernie Sanders med det amerikanske og det puertortikanske flagget i bakgrunnen under en tale i Puerto Rico denne måneden. Foto: REUTERS/Alvin Baez/NTB Scanpix
Demokratisk presidentkandidat og senator Bernie Sanders med det amerikanske og det puertortikanske flagget i bakgrunnen under en tale i Puerto Rico denne måneden. Foto: REUTERS/Alvin Baez/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

Sanders mener avtalen hjelper Wall Street og de såkalte «gribbefondene» som sitter på puertorikansk gjeld.

Store deler av den puertorikanske gjelden holdes av investeringsfond, som motkjemper avtaler for gjeldslettelser. Fondene ønsker å få betalt for sine investeringer.

Investeringsfond som kjøper gjeld i land på randen av konkurs omtales ofte som «gribbefond».

Sanders' motstander i presidentvalget, Hillary Clinton, har stilt seg bak lovforslaget. De samme har USAs finansminister, som tidligere har vært svært kritisk til mangelen på en gjeldsavtale for Puerto Rico, og Demokratenes leder i Huset, Nancy Pelosi. Hun var motstander av en tidligere versjon av avtalen. 

Skattefordeler og ferieparadis

Puerto Rico har lenge vært et paradis, både for turister og amerikanske selskaper som vil lette på skatteregningen. For å tiltrekke næringsliv til Puerto Rico har både amerikanske og puertorikanske myndigheter tillatt selskaper å få gunstige skatteordninger både ved å etablere seg på øya og investere i landets gjeld.

Det har ført til at Puerto Rico over flere tiår har bygget opp høye gjeldsnivåer og et relativt lavt grunnlag for skatteinntekter. Stadig økende kostnader knyttet til blant annet pensjonsordninger har bidratt til den økonomiske krisen Puerto Rico nå er i.

Dersom en amerikansk delstat eller by ikke klarer å opprettholde sine gjeldsforpliktelser, finnes det et lovverk som kan beskytte staten og innbyggernes interesser fra konkurs.

Dette lovverket gjelder riktignok ikke for Puerto Rico ettersom øyen ikke er en stat, men et territorium. Det er derfor den amerikanske kongressen nå forsøker å få på plass nye konkurslover som også dekker Puerto Rico.

Ettersom Puerto Rico er underlagt USA, kan ikke myndighetene be om hjelp fra Det internasjonale penge­fondet (IMF) eller Verdensbanken.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Tror en «sort svane» fra Saudi-Arabia kan sende oljeprisen ned til 25 dollar  

Brennhet budrunde ga prisrekord på Torshov-leilighet

Krever slutt på at kabel-tv-selskapene gjør seg vanskelig tilgjengelig når noen prøver å si opp abonnementet (DN+)

– Jeg er ingen kranglefant dnPlus  (DN+)

  Sjefen tok millioner – advokaten ble dømt dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Episode 9: En Facebook-felle for norske medier, et norsk mediekonsern på vei til verdensherredømme og en John Fredriksen spesial.

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.