Presidenten kom til landet onsdag, og hovedformålet med reisen er et toppmøte for stats- og regjeringssjefene fra G7-landene, de største industrinasjonene i verden.

Men toppmøtet kan lett bli overskygget av Obamas besøk i Hiroshima fredag. Han blir den første sittende amerikanske president som kommer til byen hvor USA slapp en atombombe i 1945.

Obama har sagt at han ikke kommer til å be om unnskyldning for angrepet, selv om han nå skal besøke parken i Hiroshima som er anlagt til minne om ofrene for bomben.

– Jeg vet, som en som nå har sittet sju og et halvt år i denne posisjonen, at enhver leder tar svært vanskelige avgjørelser, særlig i krigstid, sa presidenten til japansk TV tidligere denne uken.

Hundretusener døde

Opptil 160.000 mennesker kan ha blitt drept som følge av verdenshistoriens første militære angrep med atomvåpen i Hiroshima.

Det er anslått at 70 prosent av alle bygninger i byen ble ødelagt. Tre dager senere slapp USA en ny atombombe over byen Nagasaki, hvor opptil 80.000 mennesker døde.

Til tross for at USA og Japan var bitre fiender i andre verdenskrig, utviklet landene et svært nært forhold etter at Japan overga seg og en periode var okkupert av amerikanerne. I dag gir mange japanere uttrykk for at de ikke nærer bitre følelser overfor dagens USA på grunn av atomangrepene.

– Jeg føler ikke noe hat, sier Toshiki Fujimori, en av de gjenlevende som overlevde Hiroshima-bomben.

Han mener det var daværende president Harry Truman som hadde skylden for atomangrepene, ikke hele USA.

Verdensøkonomien

På G7-møtet i regionen Ise Shima sørvest for Tokyo vil et viktig tema være problemene som fortsatt preger verdensøkonomien.

EU-avstemningen i Storbritannia vil også bli diskutert, og statsminister David Cameron skulle onsdag ha et eget møte med sin japanske kollega Shinzo Abe.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel og den franske presidenten François Hollande deltar på toppmøtet. Hollande vil trolig ønske å drøfte islamistisk terrorisme, etter at Paris i fjor ble rammet av to terrorangrep.

Før Obama ankom landet, deltok flere tusen japanere i en demonstrasjon mot USA på øya Okinawa, hvor det ligger store amerikanske militærbaser.

Demonstrantene krevde at de over 20.000 amerikanske soldatene som er stasjonert på øya, må bort. En amerikanske soldat ble nylig pågrepet for å ha drept en ung japansk kvinne, noe som har forsterket den lokale motstanden mot basene. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Ny episode av DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 

Les også:

- Vi oppfører oss akkurat som grisebønder

Ronald og Donald dnPlus (DN+)

Meglerhus: Kronen er et toppvalg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.