Studien tar utgangspunkt i at man ser en økning i kreftdødsfall når arbeidsledigheten øker og de offentlige helsebudsjettene krymper.

160.000 I EU

– Ut fra vår analyse anslår vi at finanskrisen sammenfalt med over 260.000 ekstra kreftdødsfall i OECD-landene i årene 2008-2010. Dette antyder at det kan ha vært godt over 500.000 ekstra dødsfall på verdensbasis i den samme perioden, sier forfatteren bak studien, Mahiben Maruthappu ved Imperial College i London.

OECD-landene er de 34 medlemmene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling. For EU anslår studien at 160.000 personer som ellers ikke ville dødd, døde av kreft under finanskrisen. For USA er tallet 180.000. I land som Spania og Storbritannia, der det offentlige helsevesenet dekker hele befolkningen, er det ikke beregnet noen økning i dødsfall.

– Kreft er en av de viktigste dødsårsakene i verden, så det er avgjørende at vi forstår hvordan endringer i økonomien påvirker muligheten ti å overleve, sier Maruthappu om studien, som er publisert i tidsskriftet The Lancet.

20 år med statistikk

– Vi fant et sammenfall mellom økt arbeidsledighet og økt kreftdødelighet, mens tilgang til helsetjenester for alle gir beskyttelse. dette gjelder særlig krefttyper som kan behandles, som brystkreft, prostata og endetarmskreft, forklarer han.

Ved å studere 20 år med statistikk fra over 70 land med totalt 2 milliarder innbyggere, fant forskerne an økning på 0,37 dødsfall per 100.000 innbyggere for hvert prosentpoeng arbeidsledigheten gikk opp. Dette ble koblet til endringer i arbeidsledigheten under finanskrisen for å komme fram til anslaget i studien.

Les også: Trodde du et lykkelig liv betyr langt liv? Glem det!

 
Sanksjonerte liv dnPlus (DN+)

Følg markedet på DN Investor

Ny episode av DNs podkast:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

 

- Anbefalt av DNtv:

 
Denne motorsykkelen er laget med en 3D-printer
Her blir verdens første 3D-printede motorsykkel avduket. Den har fått navnet Light Rider og er produsert av flyselskapet Airbus .
00:37
Publisert:

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.