Investeringer basert på fantastisk analyse kombinert med god teft gir som regel pene gevinster.

Men ikke alltid.

Det fikk den London-baserte forvalteren Toby Dodson (29) hos hedgefondet Achievement Asset Management erfare til gangs.

Toby Dodson hadde ventet i seks måneder på at hans veddemål i form av shorting av obligasjoner i den kriserammede portugisiske banken Novo Banco SA skulle betale seg. Men før «oppgjørets time» fikk han på slutten av fjoråret beskjed fra sjefene om å stenge alle posisjoner, skriver Bloomberg News.

Hedgefondet Achievement Asset Management hadde nemlig tapt så mye penger på amerikanske energiselskaper at det ble besluttet å legge det ned. Derfor måtte alle posisjoner stenges. Inkludert short-posisjonen til Dodson.

Stupte etter «bad bank-manøver»

Så skjedde det dramatiske ting i Novo Banco 30. desember, da sentralbanken overførte 52 senior obligasjonslån til en «bad bank».

Det medførte at kursen på obligasjonene som Dodson hadde shortet stupte med 80 prosent. Noe som ifølge Bloomberg News ville ha utløst en gevinst for Dodson på 40 millioner dollar (332,4 millioner kroner) hvis shortposisjonen ikke hadde blitt lukket kort tid i forveien.

Toby Dodson var imidlertid ikke den eneste som gikk glipp av kjempegevinst på dramatikken rundt Novo Banco.

Også Scott Wilson hos hedgefondet Grupo BTG Pactuals hadde shortet obligasjoner i banken, og måtte stenge sin posisjon før fallet.

Årsaken til at Wilson måtte stenge var enda mer forsmedelig enn i Dodsons tilfelle. BTG-fondet ble rammet av en voldsom kapitalutstrømming etter at grunnleggeren av hedgefondet, Andre Esteves, ble arrestert og saksøkt for å ha forsøkt å forhindre en korrupsjonsetterforskning - en anklage han senere ble frikjent for.

Men det hjalp ikke Scott Wilsom som ifølge Bloomberg gikk glipp av en gevinst på 28 millioner dollar (232,7 millioner kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: 11 millioner i tap på salg til venner dnPlus (DN+)
 

- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning  

Følg markedet på DN Investor