Stats- og regjeringssjefer fra USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Canada, vertslandet Japan og EU-topper møttes torsdag i den fjellrike regionen Ise-Shima, rundt 300 kilometer sørvest for Tokyo.

Kina er ikke en del av den gamle G7-gruppen av ledende industriland, men møtet går på ingen måte ubemerket hen i Beijing.

Spesielt sterk er kinesernes reaksjon på at deltakerne ventes å diskutere sikkerheten i Sør-Kina-havet, der stormakten har overlappende territorialkrav med andre land i regionen.

«Skjult agenda»

Statens offisielle talerør Xinhua slår fast at G7-møtet har en skjult agenda ved å blande seg inn i situasjonen i Sør-Kina-havet. Utenriksdepartementet i Beijing påpeker at saken overhodet ikke angår G7.

– Vi mener G7 burde konsentrere seg om å håndtere sine egne interne problemer, i stedet for å legge seg opp i andre land som de ikke burde bekymre seg om, sier talskvinne Hua Chunying på departementets daglige pressemøte.

Det er ventet at G7-toppene kommer til å mane til ro og sikkerhet i regionen, men trolig våger de ikke å nevne Kina spesifikt når møtet avsluttes fredag.

Shinto-besøk

Kina står også høyt på agendaen når lederne diskuterer hvordan de kan få friskmeldt den haltende verdensøkonomien. De er bekymret over den økende innflytelsen fra den økonomiske kjempen.

Kinesernes store stålproduksjon bidrar til at det globale markedet overfylles, noe som er en stor bekymring for EU, påpeker EU-kommisjonen president Jean-Claude Juncker.

EU er Kinas største handelspartner, og Juncker mener kinesisk overproduksjon har kostet titalls tusen europeiske arbeidsplasser siden 2008. EU akter å styrke tiltak for å forsvare sitt marked og beskytte handelen mot kinesisk overproduksjon, framholdt han i forbindelse med G7-møtet.

Flyktningkrisen

Seansen munner trolig ut i løfter om stimuleringstiltak og strukturelle reformer rettet mot å styrke veksten i verdensøkonomien, melder japanske medier.

Men flere av G7-medlemmene, deriblant Japan og Tyskland, er uenige om hvorvidt forbruk eller sparing er veien å gå for å bedre økonomien.

Andre sentrale temaer på møtet er flyktningkrisen i Europa. EU-president Donald Tusk har allerede bedt G7 om mer bistand til håndteringen av de største flyktningstrømmene siden andre verdenskrig.

– Hvis ikke vi (G7) tar en lederrolle i å håndtere krisen, vil ingen gjøre det, sier Tusk til pressen i Japan.

Russland i kulden

G7 står for Gruppen av sju nasjoner og er et samarbeidsforum for sju av verdens rikeste land. EU er også fast representert på møtene. Fra 1998 ble også Russland innlemmet, og forumet skiftet navn til G8 fram til russerne ble kastet ut i 2014.

Selv om det to dager lange toppmøtet får stor oppmerksomhet, er det knyttet mest spenning til president Barack Obamas reise til Hiroshima fredag ettermiddag. Han blir den første sittende amerikanske president som besøker åstedet for verdens første atombombeangrep, gjennomført av USA under andre verdenskrig. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Ny episode av DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 

Les også:

Vil forsikre seg om at norsk lakseoppdrett er bærekraftig

Hva EU egentlig gjør dnPlus  (DN+)

- Et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.