Demonstrasjoner og protestaksjoner preget en rekke franske byer torsdag.

I Paris brøt rundt 100 personer ut av en ellers fredelig demonstrasjon, knuste butikkvinduer, gikk løs på biler i gatene og ble besvart med tåregass da de kastet flasker mot politiet.

Ni personer ble pågrepet i hovedstaden. I byen Le Havre skapte flere tusen havnearbeidere bråk med fyrverkeri og brannbomber.

Det er regjeringens forsøk på arbeidslivsreform som har satt sinnene i kok. Reformene innebærer blant annet svekket oppsigelsesvern og langt mer fleksible arbeidstidsregler.

Reformer

Den franske sosialistregjeringen sier det er avgjørende å reformere økonomien, og statsminister Manuel Valls understreker at de omstridte tiltakene ikke blir tatt av bordet.

– Ikke mulig, sier han.

Men Valls fremholder overfor TV-stasjonen BFMTV at «det kan fortsatt skje endringer, forbedringer».

Aksjoner

Det pågår streiker ved flere av landets oljeraffinerier og bensinlagre, noe som har ført til bensinmangel ved hundrevis av bensinstasjoner. To uker før Frankrike arrangerer fotball-EM, står det lange køer flere steder.

Noen steder har det ført til rasjonering, mens myndighetene har tatt i bruk kriselagre.

– Vi risikerer ikke å gå tom, insisterer statssekretæren Alain Vidalies.

Nå legger også ansatte ved atomkraftverk ned arbeidet. Av landets 19 kjernekraftverk er det kun tre der det ikke blir aksjonert. Anlegget ved Nogent-sur-Seine kjører på bare 25 prosent av full kapasitet, og det er uro for landets strømproduksjon.

– Uansvarlig

Valls kritiserer de fagorganiserte for «uansvarlig» oppførsel og frykter det skal skade en presset fransk økonomi.

Frankrike har i flere år blitt oppfordret av EU og IMF til å reformere økonomien, men fagorganisasjonene krever at endringene forkastes.

– Det er ikke akseptabelt, sier Arnaud Pacot i fagorganisasjonen CGT. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Ny episode av DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 

Les også:

Vil forsikre seg om at norsk lakseoppdrett er bærekraftig

Hva EU egentlig gjør dnPlus  (DN+)

  - Et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.