Det brøt ut applaus da dommen ble lest opp. Mange tidligere bortførte og pårørende til ofrene hadde samlet seg for å høre konklusjonen på den tre år lange rettssaken.

88 år gamle Bignone soner allerede en livstidsdom for en rekke menneskerettighetsbrudd i løpet av diktaturet mellom 1976 og 1983.

Ytterligere 15 av de totalt 18 tiltalte i saken ble funnet skyldig i sin delaktighet i Operasjon Condor. Den pensjonerte obersten Manuel Cordero fra Uruguay – den eneste ikke-argentineren på tiltalebenken – ble dømt til 25 års fengsel.

– Vi skylder ofrene å vitne

En av dem som var i kommet for å høre dommen var 67 år gamle Lidia Cabrera de Franco. Hun og ektemannen og deres to døtre ble bortført i 1977 og utlevert til hjemlandet hennes, Uruguay. Der ble hun sittende fengslet i 11 måneder. Cabrera vitnet i rettssaken og forklarte seg om fem personer som ble holdt fanget sammen med henne før de forsvant.

– Vitnemålet er viktig for ofrene. Det er noe vi skylder dem, sier Cabrera som forklarte at hun overhørte politimenn si at medfangene hennes skulle kastes ut fra et fly. Dette var en måte som ble brukt mange ganger for å få regimekritikere til å forsvinne.

Condor var et program for å pågripe, torturere og drepe politiske dissidenter på venstresiden og var et samarbeid mellom flere søramerikanske diktaturer på 1970- og 1980-tallet. Initiativtakeren var Chiles Augusto Pinochet, men omfattet etter hvert også Argentina, Bolivia, Brasil, Paraguay og Uruguay.

Operasjonen ble gjennomført med USAs velsignelse, og avgraderte amerikanske dokumenter har vært en del av bevisførselen i rettssaken, som startet i 2013.

Rett til å drepe

De amerikanske dokumentene inneholder en rekke uhyggelige detaljer om hvordan undertrykkelsen av venstreorienterte ble satt i system ved hjelp at et omfattende byråkratisk samarbeid.

Blant annet hadde Uruguays etterretningstjeneste en formell rett til å likvidere politiske motstandere som bodde i eksil i Argentina. De kunne enten selv drepe dem på argentinsk jord, eller de kunne be den argentinske juntaen om å gjøre det.

Regimene kommuniserte med hverandre ved hjelp av et telekssystem kalt «Condortel», som offiserer fikk opplæring i ved det beryktede amerikanske opplæringssenteret School of the Americas i Panama. (©NTB)

Hør DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Se Eyvind Hellstrøms skrelleteknikk for asparges
På kjøkkenet til Norges kokkenestor Eyvind Hellstrøm i Oslo skrelles det stilker raskt og effektivt. Skrelleteknikken er viden kjent blant kolleger i restaurantbransjen.
00:36
Publisert:
 

Les også:

Høili selger strandeiendom for 66 mill.

Holder kortene tett om skatteparadis dnPlus  (DN+)

Nå kan du kjøpe luksusyachter, privatfly og rådyre diamanter på milliardærenes «Finn.no» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedene med DN Investor