Ifølge Human Rights Watch havner tobakken fra plantasjene blant annet hos store konsern som British American Tobacco og Philip Morris International.

Barna på plantasjene utsettes for nikotin, helseskadelige kjemikalier, farlige redskaper og jobber i ekstrem hete, går det fram av rapporten "The Harvest is in My Blood': Hazardous Child Labor in Tobacco Farming in Indonesia».

Skader for livet

Barnearbeiderne på plantasjene kan få skader for livet, slår menneskerettsorganisasjonen fast. De krever at både indonesiske myndigheter og tobakksindustrien selv tar fatt i problemet og får slutt på barnearbeidet.

– Tobakksselskapene gjør gode penger på bekostning av helsen til indonesiske barnearbeidere, slår Margaret Wurth i Human Rights Watch fast.

Barnearbeid utbredt

Indonesia er verdens femte største produsent av tobakk og har over 500.000 tobakksplantasjer.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) anslår at det jobber over 1,5 millioner barn innen landbruket i Indonesia, men hvor mange av dem som er å finne på tobakksplantasjer vet ingen.

Human Rights Watch har besøkt en rekke plantasjer over hele landet og fant arbeidere helt ned i åtteårsalderen.

Nikotin-forgiftet

Halvparten av barnearbeiderne de intervjuet fortalte at de plages av kvalme, at de kaster opp og at de sliter med hodepine og svimmelhet, alt symptomer på nikotinforgiftning, konstaterer rapporten.

Nikotinen får de i seg gjennom huden, og forskere frykter at dette kan få skadelige følger for hvordan barnas hjerne utvikler seg.

13 år gamle «Ayu» forteller at hun kaster opp hver gang hun er med på innhøstingen i landsbyen Garut, og andre forteller det samme.

Giftige kjemikalier

Barna forteller også at de er med på å blande plantegifter og andre kjemikalier som brukes på plantene, eller at de utsettes for slike kjemikalier når de jobber ute på jordene.

Flere av kjemikaliene som benyttes, kan gi alvorlige helseskader, som varige pusteproblemer, kreft, depresjoner, nevrologiske skader og føre til nedsatt forplantningsevne.

Mesteparten av tobakken fra de indonesiske plantasjene omsettes via auksjoner og mellommenn og passerer gjennom flere ledd før den til slutt havner hos indonesiske og internasjonale sigarettprodusenter. De vet sjelden hvordan forholdene er på plantasjene der tobakken dyrkes.

– Når tobakksselskapene ikke engang vet hvor tobakken de kjøper, kommer fra, er det heller ikke mulig for dem å sikre at barn ikke setter liv og helse på spill for å produsere den, sier Wurth. (©NTB)

Hør DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Se Eyvind Hellstrøms skrelleteknikk for asparges
På kjøkkenet til Norges kokkenestor Eyvind Hellstrøm i Oslo skrelles det stilker raskt og effektivt. Skrelleteknikken er viden kjent blant kolleger i restaurantbransjen.
00:36
Publisert:
 

Les også:

Omsetningen av «tjukkasskoen» har doblet seg hvert år siden 2011

– Redsel er ikke noe for meg magasinetPlus (DN+)

Kjemper om digital renholdstrone  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedene med DN Investor