Under G7-møtet i forrige uke forsøkte Japans statsminister Shinzo Abe å få med seg de andre statslederne i å utforme et sluttkommuniké som konkluderte med at verdensøkonomien kan være på randen av en ny finanskrise.

Dette klarte han ikke. G7-landene ble enige om at «global vekst er vår viktigste prioritet».

Skyter over mål

Internasjonale økonomer har de siste 18 månedene påpekt svakhetene i verdens største økonomier. Enkelte har ment at USA er på vei inn i en resesjon, den kinesiske veksten vil fortsette å svekkes og det japanske «Abenomics»-eksperimentet har feilet.

På toppen av dette er to av verdens største fremvoksende økonomier -  Russland og Brasil – inne i en resesjon. Også andre råvareavhengige økonomier har fått merke kollapsen i råvareprisene.

«Det å fremme veksten er et verdig mål, men konklusjonen om at verdensøkonomien er på randen av en lavkonjunktur er å skyte langt over mål. Faktisk ser vi fire årsaker til å være mer positiv til de globale utsiktene», skriver globaløkonom Michael Pearce hos Capital Economics i en ny rapport.

  • Verdensøkonomien har ofte hatt en langvarig oppgang etter resesjoner
  • Den nåværende oppgangen har ikke vært ledet av gjeldsoppbygging i industriland
  • Få land er i en resesjon
  • Svak produktivitetsvekst, men dette vil snu når ny teknologi tas i bruk.

Det har vært en oppfatning hos enkelte finansinstitusjoner at det er et tidsspørsmål før den amerikanske økonomien havner i en resesjon. Det har vært syv år med økonomisk vekst etter finanskrisen i 2008-09.

Capital Economics har sammenlignet fire tidligere globale resesjoner og dagens trend er den samme som de tidligere.

«Etter dype resesjoner på 1930- og 1940-tallet opplevde industriland nesten 30 år med uavbrutt økonomisk vekst. Det er klart at omstendighetene er svært forskjellige, men lærdommen fra historien er at verdensøkonomien har hatt den sterkeste utviklingen etter dype nedgangstider», skriver Capital Economics.

Selvfølgelig en risiko – som alltid

I tillegg til hva historien viser, mener analyseselskapet at det ikke har vært en uforsvarlig gjeldsoppbygging i industrilandene.

«Riktignok er den raske gjeldsoppbyggingen i enkelte fremvoksende økonomier en bekymring. Gjelden er uforsvarlig høy i kun en håndfull land. Dette gjenspeiler i stor grad innenlandske kredittbobler, og risikoen er ikke utbredt», skriver Capital Economics.

En renteøkning i USA kan vanskeliggjøre håndteringen av gjeld hos selskaper som har tatt opp store valutalån.

«Påstandene om at verden nærmer seg en ny krise stemmer ikke da kun et fåtall antall land faktisk er i en resesjon. Det kraftige fallet i oljeprisen har rammet større oljeprodusenter, men det er færre økonomier som er inne i en resesjon nå enn under krise på 1980- og 1990-tallet», påpeker analyseselskapet.

Den svake utviklingen i mange land skyldes lav produktivitetsvekst. Det er ikke første gang dette skjer og historien viser at dette vil ta seg opp igjen når ny teknologi tas i bruk.

«Selvfølgelig er det risiko – som alltid. Kinas gjeldsbelastning øker fortsatt, deflasjon er fortsatt en trussel i Japan og eurosonen, og Feds renteøkninger i USA kan sende USA inn i en resesjon. Alt i alt bør dagens vekstrater vise seg å være bærekraftig over de neste årene», skriver Capital Economics.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene var blandet ved børsåpning, men trenden er for øyeblikket positiv – led et av Tokyo-børsen.

Dette vil være en svært viktig uke for finansmarkedene over hele verden og vil påvirke utviklingen gjennom sommermånedene.

På onsdag kommer innkjøpssjefsindeksene for mai måned og spesielt den kinesiske følges tett. Målingen falt med 0,1 poeng fra mars til 50,1 i april. En Reuters-undersøkelse konkluderer med at den vil ende på 50 i mai.

«Budskapet fra Kina vil trolig forbli en fortsatt økonomisk vekst på mellom 6,5 og 7 prosent. Dette er ingen kollaps, men heller ingen akselerasjon i veksten», skriver sjeføkonom Shane Oliver hos AMC Capital i en rapport, gjengitt hos CNBC.com.

Oljekartellet OPEC holder et møte i Wien på torsdag. Det forventes ikke produksjonskutt eller en detaljert avtale mellom medlemslandene. Sluttkommunikeet vil bli finlest for å se om de åpner opp for at de kan gripe inn hvis oljeprisen plutselig faller.

DNB Markets kom med en rapport natt til mandag hvor de spår at den norske kronen vil styrke seg.

«Vi forventer at appetitten for kroner vil fortsette – hjulpet av stadig høyere oljepris – ettersom at kronen er undervurdert til tross for svekkende fundamentale forhold», skriver DNB.

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.