Utsiktene til en rentehevning allerede i juni er styrket etter uttalelser fra USAs sentralbanksjef Janet Yellen i forrige uke.

– Trolig vil det være riktig å heve styringsrenten i løpet av de neste månedene, sa hun etter å ha holdt en tale ved Harvard-universitetet.

Forutsetningen er at den amerikanske økonomien fortsetter å bedre seg, noe Yellen tror den vil gjøre. Hun forventer både høyere vekst og fortsatt bedring i arbeidsmarkedet.

Tidligere i år ble det antatt at Yellen ville bli nødt til å droppe planen om en rentehevning i løpet av sommermånedene.

Krisefrykt

Selv om det varslede rentehoppet er en respons på lysere økonomiske utsikter, kan det utløse uro i finansmarkedene.

– Vi har sett flere ganger at det betyr enormt mye om renten bare beveger seg lite grann. Så reaksjonene kan bli voldsomme, sier sjeføkonom Las Olsen i Danske Bank til nyhetsbyrået Ritzau.

I desember i fjor skrev Yellen historie da hun satte opp renta for første gang på nesten et tiår. Rett etter nyttår begynte aksjemarkedene i en rekke land å synke såpass bratt at det skapte frykt for en ny finanskrise.

Uroen hadde flere årsaker, ikke minst bekymring for Kinas økonomi. Men mange pekte på Yellens renteøkning som en viktig faktor, siden den gjorde det attraktivt å flytte verdier ut av store utviklingsland.

– Bra for Norge

Yellens uttalelser i forrige uke førte umiddelbart til at valutaene til flere store utviklingsland svekket seg. Disse valutaene har nå hatt sin svakeste månedlige utvikling siden august i fjor, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

– Stålsett dere for turbulens, sa Frederic Neumann fra storbanken HSBC til South China Morning Post nylig.

Han slo fast at Asia vil føle ringvirkningene når den amerikanske sentralbanken endrer renta. Muligheten for et nytt rentehopp har allerede styrket forventningene om lavere kinesisk valutakurs og større kapitalstrømmer ut av Kina.

Professor Hilde Bjørnland ved BI understreker på sin side at det er utsikter til økonomisk bedring som gjør at Yellen vurderer rentehevning.

For Norge kan et amerikansk rentehopp være bra, mener hun. Høyere rente i USA gjør at den norske renta relativt sett framstår som lavere – noe som kan svekke krona mot dollar og styrke norsk eksport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Fersk prognose: Mange valutaer blir billigere - men ikke dollaren

 
Sentralbankene danser dnPlus  (DN+)


Asia i dag: Storbank advarer om sjokksommer

Følg markedet på DN Investor