Det private forbruket i USA økte med én prosent i april, viser tall fra Det amerikanske handelsdepartementet tirsdag.

På forhånd var det ventet en vekst på 0,7 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Oppgangen var høyere enn selv det mest optimistiske anslaget.

Veksten var dessuten betydelig høyere enn måneden før, da den var på moderate 0,1 prosent.

Ifølge Marketwatch var april-oppgangen i forbruket den høyeste på nesten syv år.

Private inntekter var opp 0,4 prosent i april, identisk som måneden før. Det var også ventet en vekst på 0,4 prosent, ifølge Bloomberg News. 

Den amerikanske sentralbankens foretrukne mål på inflasjonen, den såkalte kjerne-PCE-indeksen, steg med 1,6 prosent på årsbasis i april, identisk med måneden før. 

Kjerne-PCE er utviklingen i inflasjonsindeksen PCE justert for mat- og energipriser. For å få et bedre bilde på den underliggende inflasjonen blir PCE-indeksen justert for disse varegruppene, som ofte varierer mye fra måned til måned.

PCE-indeksen var opp 1,1 prosent på årsbasis, mot 0,8 prosent måneden før.

Sentralbankens mandat innebærer blant annet at pengepolitikken rettes inn mot en årsvekst prisene på to prosent. I tillegg skal sentralbanken sikre høyest mulig sysselsetting.

Etter at referatet fra sentralbankens forrige rentemøte ble sluppet i midten av mai har forventningene om en ny renteøkning økt. Ifølge referatet forbereder sentralbankens pengepolitiske komité seg på en mulig renteøkning.

Prisingen i terminmarkedet indikerer tirsdag en sannsynlighet på 28 prosent for renteøkning allerede i juni. For juli prises det inn en sannsynlighet for renteøkning på 61 prosent.

Sannsynligheten er beregnet av CME Group ut fra faktiske handler i fremtidsrenter på børsen i Chicago.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.