Brasils nye president, Michel Temer, har hatt en tøff start på sin presidentkarriere.

Kun uker etter at Dilma Rousseff ble stilt for riksrett for triksing med statsbudsjettet og Temer tok over, har to av ministrene han selv utnevnte måttet gå på kort tid.

Årsaken er anklager om korrupsjon og skittent spill.

Sent mandag kveld måtte landets antikorrupsjonsminister Fabiano Silveira gå – etter at lydopptak lekket til brasilianske medier skal ha avslørt at Silveira forsøkte å blokkere etterforskningen knyttet til korrupsjonsskandalen i det statlige oljeselskapet Petrobras.

Silveira hevdet selv under presse­konferansen der han meldte om sin avgang at kommentarene ble «tatt ut av sin sammenheng».

Antikorrupsjonsministerens avgang kommer under to uker etter at landets planleggings­minister Romero Jucá måtte gå etter tilsvarende avsløringer. Jucá skal i lekkede opptak ha diskutert en pakt for å hindre Petrobras-etterforskningen og sagt at han planla å felle Rousseff mens hun fortsatt var president.

Han hevdet selv at han i opptaket snakket om landets økonomi, ikke om korrupsjonsetterforskningen. Begge ministrene var en del av Temers nye regjering og ble utnevnt allerede i mai.

I helgen tok tusenvis av brasilianere til gaten i byene Rio de Janeiro og São Paulo for å protestere mot Temer.

– Det er liten grunn til å tro at det blir noen dans på roser for Temer å få ryddet opp i dette, sier lederen for DNBs Brasil-kontor, Arne Christian Haukeland, til DN.

Brasils økonomi er skakkjørt og det er lite som tyder på at den nye regjeringen klarer å styre landet unna den verste økonomiske tilbakegangen siden 1901.

Temer møter selv de samme anklagene om budsjettriksing som felte Rousseff – i tillegg til at også han er blitt dratt inn i korrupsjonsetterforskningen knyttet til Petrobras-skandalen.

– Etterforskningen pågår nå for fullt mot den politiske eliten og det er mistanke mot alle sider av det politiske fargekartet, sier Haukeland.

Det er likevel ventet at Temer vil bli sittende som president frem til valget i 2018 dersom Rousseff må gi fra seg presidentvervet på permanent basis.

– Regjeringen har erfarne og godt kvalifiserte medlemmer, men det spørs om den vil klare å oppnå den nødvendige politiske støtten for å gjennomføre det nødvendige reformarbeidet, sier analytiker på fremvoksende markeder, Lisa Alexandersson i Nordea Markets. Hun følger Brasil tett.

– Avgangen til de to ministrene er et betydelig nederlag for Temer og hans regjering, sier hun.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.