Mandag kveld talte sentralbanksjef Janet Yellen i Federal Reserve (Fed) i Philadelphia, USA.

På forhånd var det knyttet stor spenning til hva hun ville si, etter de svært negative arbeidsmarkedstallene fredag, som viste at det ble skapt 38.000 jobber utenom jordbruket - mot en ventet vekst på 160.000 nye jobber.

Utfallet var svakere enn selv det svakeste estimatet i undersøkelsen Bloomberg hadde gjort blant 90 økonomer på forhånd.

Etter dette skjøt forventningene om en mulig utsettelse av Feds planlagte renteheving fart.

Les også: Dollaren ble 13 øre billigere i løpet av minutter  

Ved godt mot

Men sentralbanksjefen henger ikke med leppa etter de dårlige nyhetene, melder CNBC.

- Den generelle situasjonen i arbeidsmarkedet har vært ganske positiv. I den sammengengen var fredagens arbeidsmarkedsrapport skuffende, sa Yellen i talen sin mandag.

Hun advarte mot å overreagere på én enkelt månedsrapport, og mener den svake utviklingen blant annet skyldes at færre amerikanere rapporterte å være på jobbjakt forrige måned.

- Mai-rapporten reiser ingen nye spørsmål omkring utsiktene, presiserte Yellen.

Lønnen steg

Mellom linjene i de ellers så nedslående tallene, hadde Yellen også funnet en positiv utvikling.

Den gjennomsnittlige timefortjenesten for alle ansatte utenom jordbruket har steget 2,5 prosent iløpet av de siste tolv månedene - noe raskere enn i foregående årene, fremgikk det av oppdateringen.

Dette er en indikasjon på at lønnsveksten endelig er i ferd med å ta seg opp, uttrykte hun.

Sentralbankens pengepolitiske komité møtes onsdag 15. juni for å beslutte om styringsrenten skal heves ytterligere.

Forrige gang den amerikanske renten ble justert opp, var i desember i fjor. Da var det nesten ti år siden forrige heving.

- Renteheving utsatt

Marketwatch merket seg at to ord var utelatt fra talen til sentralbanksjefen denne gangen: «coming months» eller de kommende måneder.

Forrige gang Yellen snakket om å heve renten var dette nemlig tidsperspektivet, ifølge nettstedet.

Dermed kan en ny heving la vente på seg. Sannsynligheten for en oppjustering i juni er nå fire prosent.

- Fed vil ikke begynne å tenke på å heve renten før til høsten, sier økonomiprofessor Brian Bethune ved Tufts Universitetet i Massachusetts, USA til Marketwatch.

CNBC skriver imidlertid at en ny rentheving kan komme allerede i juli.

Mulig Trump-fordel

De svake arbeidsmarkedstallene kan være gode nyheter for republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Det tror seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFF).

Den amerikanske økonomien har vokst hvert år siden 2010, og arbeidsledigheten er kraftig ned. Men mange amerikanere er misfornøyde, og økonomien har vært blant de heteste temaene så langt i den amerikanske valgkampen.

- I USA er det alltid alltid et problem å holde på makten utover to perioder. Hvis presidenten er populær og det går bra med landets økonomi, vil det være mulig å få til. Men Obamas popularitet nå er vederstyggelig, og Trump kan bruke signalene på at økonomien bremser opp til sin fordel, har Melby uttalt til DN.

 

Les også: Sjokktall fra USA kan gi Trump-fordel i presidentvalget

- Investorene er ikke villige til å inngå store veddemål

Clinton nær seier i nominasjonskampen  

Se DNtv:

Brexit på to minutter:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.