Angela Merkel er denne uken på sitt niende besøk til Kina som tysk forbundskansler. Europeiske selskaper mener det er blitt vanskeligere å gjøre business i Kina og forlanger at verdens nest største økonomi etterlever tidligere inngåtte avtaler.

Kina er blitt Tysklands fjerde største handelspartner. Den bilaterale handelen passerte 163 milliarder euro ifjor – en vekst på 5,5 prosent fra 2014. 71,3 milliarder euro av dette var eksport – rundt en tredjedel eksport av biler.

Like konkurransevilkår

Mange begynner å tvile på om det lønner seg å fortsette. Årsaken er hindringer som kinesiske myndigheter har lagt i veien for utenlandske selskaper i Kina.

– Det må komme på plass pålitelige og transparente regler som sikrer like konkurransevilkår for utenlandske investorer. Det må være et juridisk rammeverk som gjør at utenlandske selskaper nyter samme rettigheter og privilegier som kinesiske. Dette gjelder offentlige anbud, beskyttelse av merkevarer, patenter og data, sa Merkel under en tale ved Nanjing University i Beijing.

Tyske, franske og britiske industriselskaper beskylder kinesiske selskaper for å dumpe blant annet stål i Europa. Den kinesiske produksjons overkapasiteten på stål er over 350 millioner tonn i året. Den årlige samlede ståletterspørselen i Europa er på 170 millioner tonn.

«Ønsker ikke handelskrig»

Ifølge den tyske næringslivsavisen Handelsblatt har Merkel tatt med seg halve regjeringen til det tre dager lange Kina-besøket og en stor næringslivsdelegasjon. Kinesiske myndigheter ser på Tyskland som en av de viktigste allierte og ønsker å gjøre hva de kan for å vise at de setter pris på Tyskland.

Kina ønsker at EU definerer landet som en markedsøkonomi. Det offentlige nyhetsbyrået Xinhua skrev i en kommentarartikkel i forkant av besøket at hvis dette ikke skjer, kan det utløse en handelskrig mellom Kina og EU.

– Vi må være istand til å snakke åpent om konflikttemaer. Den kinesiske overkapasiteten er en stor hodepine for den europeiske stålindustrien. Vi må ha like konkurransevilkår. Begge parter jobber med dette, men det er ikke bra om det blir for følelsesladet, sa Merkel på en pressekonferanse.

Den kinesiske statsministeren avviste på den samme pressekonferansen at de to landene er på randen av en handelskrig.

– Vi ønsker ikke en handelskrig, sa Li Keqiang.

Kontrakter på rundt 3 milliarder euro vil bli undertegnet under Merkels Kina-besøk. Tyske selskaper er mer opptatt av at eksisterende avtaler som er inngått blir overholdt enn å inngå nye.

Europeiske investeringer til Kina falt med ni prosent i 2015 sammenlignet med 2014. Kinesiske investeringer i Tyskland og Europa har aldri vært høyere enn i år.

Omstridt oppkjøp

Kinesiske og tyske selskaper konkurrerer om mange av de samme kundene. I Tyskland har flere større kinesiske oppkjøp skapt strid. Politikere vurderer å stoppe oppkjøpet av den tyske robotprodusenten Kuka til 4,6 milliarder euro av kinesiske Midea.

– Kuka er et vellykket selskap i en strategisk sektor som er svært viktig for den digitale fremtiden for europeisk industri. Vi må gjøre en bedre jobb med å ta vare på de viktigste bidragsyterne til Europas industri, sa EU digitale kommissær Günther Oettinger nylig til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

På pressekonferansen i Beijing mandag åpnet hun døren for en «tysk løsning» i form av et høyere bud på Kuka fra tyske investorer.

– Det er fortsatt mulig å få til en god løsning. Det er ikke noe som forbyr noen i Tyskland å involvere seg. Vi må se på hvilke løsninger som finnes, sa hun.

Styreformann Andy Gu hos Midea er overrasket over motstanden.

– Vi er et privateid selskap og tar ikke imot ordrer fra kinesiske myndigheter. Dette er en kommersiell transaksjon – ikke en politisk, sier han til den tyske næringslivsavisen Handelsblatt.


LES OGSÅ OM:

Kaffekjempe kjøper norsk konkurrent dnPlus  

Bankenes sololøp: Betalingssløsing dnPlus

NHO-sjef Kristin Skogen Lund: Vil kutte i godene til 60-åringene dnPlus

Kvitter seg med ansatte som stritter imot forandring: Expert på snuoperasjoner dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt av DNtv: DNs kommentator Bård Bjerkholt snakker om hva som kommer til å skje med britisk økonomi dersom de går ut av EU.

Hva er sannsynligheten for at Storbritannia går ut av EU?
DNs kommentator Bård Bjerkholt snakker om hva som kommer til å skje med britisk økonomi dersom de går ut av EU.
04:00
Publisert:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert: