Politiet melder om 40 skadde og 73 pågrepne etter at flere hundre maskerte demonstranter og opprørspoliti støtte sammen i gatene i den franske hovedstaden tirsdag ettermiddag.

29 medlemmer av sikkerhetsstyrkene er blant de skadde.

Mens demonstrantene kastet gjenstander mot politiet, svarte politiet med tåregass og vannkanoner. Bilder i sosiale medier viser veltede biler og hærverk på butikker. De viser også hvordan demonstranter løper inn i en bygning for å komme seg unna gatekampene.

Flere demonstranter stormet en byggeplass og kastet trepaller mot politiet.

Busset til Paris

Uroen brøt ut under en stor protestmarsj mot regjeringens omstridte arbeidslivsreform. Mange tusen fagforeningsmedlemmer er busset til Paris i forbindelse med marsjen, som blir arrangert av sju fagforbund og studentorganisasjoner.

Streiken førte tirsdag også til stans i kollektivtransporten, samtidig som det ble arrangert en rekke protestmarsjer rundt omkring i landet. Titusener av mennesker var ventet å delta.

Streiken satte også sitt preg på Frankrikes mest kjente turistattraksjon Eiffeltårnet, der turister møtte stengte dører ettersom de ansatte er blant de streikende.

Nei til reform

Frankrike har i månedsvis vært preget av streiker og aksjoner i protest mot at landets sosialistregjering har foreslått å lempe på en rekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven.

Blant annet skal det bli lettere å sparke ansatte og tilpasse arbeidstid, ferier og permisjoner etter arbeidsgiverens behov. Regjeringen mener at dette vil bidra til å redusere arbeidsledigheten, som nå ligger på 10 prosent.

Ifølge politiet var det ventet 50.000 deltakere i marsjen, som skjer mens fotball-EM går sin gang i byen.

Philippe Martinez i fagorganisasjonen CGT har på forhånd spådd en «enorm» oppslutning. Hele 700 busser er leid inn for å få medlemmer til Paris.

– Dette er ikke slutten. Kampen er langt fra over, sier Martinez. (©NTB)

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Dette er verdens beste restauranter  

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:
 

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.