Gjennom hele torsdagen har millioner av briter gått til urnene for å stemme over hvorvidt landet fortsatt skal være medlem av EU.

Her kan du lese noen av sakene fra DNs reportere i London:

Slik vil valgnatten utfolde seg

Valglokalene over hele landet stengte klokken 23.00 norsk tid, og stemmene skal telles utover natten. Det blir ikke gjennomført noen valgdagsmålinger, så det vil ikke komme noen signaler om resultatene før de første stemmene telles opp.

Flere britiske medier, deriblant The Guardian og Financial Times har laget oversikter over hva de tror natten vil bringe:

De første resultatene vil komme fra de britiske øystatene og Gibraltar rundt midnatt.

  • Omtrent klokken 00.30 vil de første resultatene fra de større områdene komme inn – trolig fra den britiske byen Sunderland.

Sunderland er en by med oppunder 200.000 innbyggere på den britiske østkysten, en region meningsmålinger og demografi tilsier at heller mer mot å forlate EU.

På den andre siden ventes Skottland å stemme for fortsatt EU-medlemsskap. Det samme ventes fra hovedstaden London, som har slitt med flomlignende tilstander som har gjort det vanskelig for innbyggere å avgi sine stemmer. Universitetsbyene Oxford og Cambridge er også ventet å helle mot å bli i EU, den såkalte «bremain»-siden.

  • Rundt klokken 01.00 ventes resultatene fra Swindon å komme frem. Swindon er en by i sør-vestlige England med litt over 200.000 innbyggere – av FT omtalt som «Storbritannias mest gjennomsnittlige by».
  • Mellom klokken 01.30 og 02.30 ventes sterke «bremain»-resultater fra Nord-Irland og Skottland. Like etter ventes resultater fra en av de viktigste valgområdene – hovedstaden London.

Dersom det kommer «brexit»-flertall herfra begynner det å spøke for den politiske fremtiden til den britiske statsministeren og «bremain»-forkjemperen David Cameron. London har i løpet av torsdagen vært gjennom flomlignende tilstander og flere stemmelokaler har måttet stenge ned på grunn av det massive nedbørsnivået.

  • Mellom klokken 03.00 og 04.00 ventes det å bli klart omtrent hvor mange som har avgitt sin stemme totalt. Lav valgdeltagelse favoriserer en «brexit». Jo flere som stemmer jo større ventes sannsynligheten å være for at UK fortsetter å bli i EU.
  • Innen klokken 05.00 skal stemmene fra de største byene i Storbritannia være talt opp, som resten av London, Liverpool, Manchester, Birmingham i England og Glasgow i Skottland. På dette tidspunktet venter de fleste at resultatet skal være klart, med mindre det er svært jevnt mellom de to sidene.
  • Det endelige resultatet vil offentliggjøres fra Manchester noe senere på morgenen.

Her kan du følge oversikten over stemmegivningen utover natten og morgenen:

 

 

I valgkampen forut for fjorårets britiske valg lovet David Cameron å holde en folkeavstemning om EU dersom han ble gjenvalgt som statsminister.

Cameron ønsker selv at Storbritannia forblir i EU, men ble presset av EU-motstandere i eget parti - de konservative. London-ordfører Boris Johnson er blant flere konservative politikere som vil melde Storbritannia ut av EU.

Saken fortsetter under bildet:

Avbildet er de to partifellene på hver sin side av EU-debatten. Tidligere London-ordfører Boris Johnson i forgrunnen og nåværende britisk statsminister David Cameron i bakgrunnen: FOTO: JEFF GILBERT.
Avbildet er de to partifellene på hver sin side av EU-debatten. Tidligere London-ordfører Boris Johnson i forgrunnen og nåværende britisk statsminister David Cameron i bakgrunnen: FOTO: JEFF GILBERT.

Spørsmålet britiske velgere har stemt over er: «Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?»

Selv om folkeavstemningen ikke er juridisk bindende for statsminister Cameron, har regjeringen slått fast at den har en «demokratisk forpliktelse» til å følge folkets vilje.

Ved et nei til EU har Storbritannia i utgangspunktet to år på seg til å forhandle en «utmeldingsavtale» med EU.

De siste meningsmålingene viste et ørlite forsprang for «bremain»-siden. Bettingselskapene har på sin side i skrivende stund lagt til grunn 12 prosents sjanse for Brexit.


Les også om:

Hør siste episode fra Finansredaksjonen:

 

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.