David Cameron går av som statsminister i Storbritannia etter at landet i natt stemte for å forlate EU i det som omtales som hans største politiske nederlag og et «politisk veddemål» om landets fremtid.

– Vi må ha ny statsminister til høsten, sa Cameron torsdag morgen på en pressekonferanse.

Cameron sier i talen at det ikke er riktig at han skal fortsette å styre landet og at han går av om tre måneder.

– Det britiske folkets vilje må respekteres. Folket vil trenge nytt lederskap, og vi bør ta sikte på å ha en ny statsminister på plass innen partikonferansen i oktober, sier han.

Nattens overraskelser

Det var stemmene i nord som overrasket - og langt på vei avgjorde valget for «brexit»-siden. Flere britiske aviser, som Financial Times, The Guardian, og euroskeptiske The Sun har gått gjennom nattens - og de siste årenes - hendelser som førte til at Storbritannia nå melder seg ut av EU etter 43 år. 

Den britiske byen Sunderland på Englands østkyst var først ut av de større byene. Det var på forhånd ventet et svakt flertall i byen, som ligger i en tradisjonelt euroskeptisk region. Resultatet endte omtrent klokken 01.00 i natt overveldende i favør å forlate EU, med 61 prosent. Flere valgområder i regionen forøvrig fikk tilsvarende resultater.

Den tabloide og EU-skeptiske avisen The Sun omtaler resultatene som at Nord-England «trosser Labour-eliten og gir to fingre til Brussel». Labour er det britiske arbeiderpartiet, som tradisjonelt har stått sterkt i Nord-England og har støttet fortsatt EU-medlemskap i dette valget. «To fingre» er en gammel, britisk fornærmelsesgest.

Politiske veddemål

Det kan se ut som at britene har gjort det til en tradisjon å trosse eksperter og meningsmålinger.

Under det britiske parlamentsvalget i 2015 spådde både meningsmålinger og eksperter at statsminister David Cameron og hans parti, De konservative, ble knust. Han endte med å vinne klart med over seks prosentpoeng.

Ett av Camerons valgløfter var å avholde en folkeavstemning om Storbritannias EU-medlemskap.

Financial Times, som har gått ut mot «brexit», skriver at Camerons forslag var et politisk veddemål som nå har blitt hans største politiske nederlag.

På forhånd hadde flere analytikere og politiske eksperter ventet at brexit skulle bety slutten for Camerons tid som britisk statsminister.

Cameron utlyste avstemningen for å nedkjempe høyrefløyen i sitt eget parti, et politisk veddemål han nå har tapt. Allerede i 2014 uttalte Cameron ifølge avisen at han «lett ville vinne» over krefter som ønsket skotsk uavhengighet og britisk utmelding av EU.

Folkeavstemningen om skotsk uavhengighet ble avgjort på hengende håret i favør Cameron. Hans spådom om EU-avstemningen var ikke like nøyaktig.

Tok feil

De fleste tok feil om nattens skjebnevalg i Storbritannia.

Den siste meningsmålingen viste svakt flertall for å bli i EU torsdag kveld, og bettingselskapene la til grunn en sannsynlighet helt ned på 13 prosent for en «brexit».

Valgdeltakelsen var på 72,2 prosent, som på forhånd var ventet å bety at britene ville stemme for å bli i EU. Det skjedde ikke.

Følg markedene her, og DNs dekning av brexit-konsekvensene her.

Les mer på DN.no:

Børsen raser  

Europas børser raser  

Forvalter: - Jeg våknet tilfeldig klokken fire. Jeg fikk litt sjokk da  

EU-presidenten: - Vi er forberedt  

Hun får karrieren knust i EU

Erna Solberg: - Brexit er et varsku for EUs ledere  

  Panikken brer seg på verdens børser: Britisk valgresultat skaper sjokkbølger i finansmarkedene

- Det er brutalt. Det er dette vi fryktet skulle skje  

Asia i dag: Panikk i Asia etter "Brexit" » 

Anbefalt av DNtv:

UKIP-leder og brexit-topp Nigel Farage jubler: - La 23. juni bli vår uavhengighetsdag!
Han håper en seier vil bety slutten på EU og gjenopprette et Europa av nasjonalstater.
00:56
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.