Oppdatering: Tirsdag 28. juni annonserte finansminister George Osborne at han ikke stiller som kandidat til lederskapet i De konservative, noe som i praksis utelukker han som kandidat til statsministerposten.

Storbritannias statsminister David Cameron går av etter at landet gikk imot hans ønske om å forbli i EU. Nå begynner den politiske drakampen om hvem blir hans etterfølger.

Bakgrunn: David Cameron går av som statsminister  

Det var Cameron selv som utlyste folkeavstemningen for å nedkjempe høyrefløyen i sitt eget parti.

I en gråtkvalt tale til det britiske folket fredag morgen annonserte Cameron at han skal sitte frem til høsten før en ny statsministerminister kommer på plass.

Frem til da er det knyttet stor usikkerhet til hvem som tar over. Partiet De konservative, som vant parlamentsvalget i 2015, beholder etter alt å dømme makten i parlamentet. Hvem som tar over etter Cameron ventes å bli en politisk drakamp.

Dette er de mulige kandidatene. Saken fortsetter etter bildeserien.

Flere britiske medier, deriblant de EU-vennlige The Economist og den EU-skeptiske avisen The Telegraph (betalingsmur) har kommet med spekulasjoner og forventinger om hvem som kan få jobben som britenes neste statsminister.

Ordføreren som ble opprørsleder

Innad i Camerons parti har det den tidligere London-ordføreren Boris Johnson seilet opp som en kandidat. Han har ledet det EU-skeptiske opprøret i De konservative og har vært en av de ledende «brexit»-forkjemperne i valget. Han har en sterk innvandrerkritisk og EU-skeptisk posisjon, og har blant annet sammenlignet EU med Hitler.

Han har gått til valg med slagord om å ta tilbake britenes demokrati fra EU-lederne i Brussel. EU har sitt hovedsete i den belgiske byen.

Tidligere i sin karriere har han sagt at sannsynligheten for at han blir statsminister er like stor som «sjansen for å finne Elvis på mars, eller at jeg blir gjenfødt som en oliven». Den spådommen kan fort slå like feil som Camerons antagelser om det britiske folks syn på EU.

  • Med kaotisk eleganse splitter Boris Johnson familien, partiet, landet og Europa. Men kan han bli britisk statsminister? Les D2-reportasjen om Boris Johnson her: Sirkus Boris Brexit magasinetPlus (DN+)

Finansministeren i spill

Fremtiden til Storbritannias finansminister siden 2010 og Camerons nære allierte, George Osborne, er usikker.

Han sto sammen med Cameron i kampen mot «brexit» og har lenge vært pekt på som Camerons arvtager i det konservative partiet. Men han er ikke en populær mann blant EU-skeptiske velgere.

Osborne er en sterk politiker med stor innflytelse innad i det konservative partiet. Dersom han blir partiets leder etter Cameron tyder mye på at han kan bli den neste statsministeren i landet. Det som kan skade hans sjanser er hans åpenlyse støtte til Cameron og «bremain»-kampanjen.

En meningsmåling fra mai i år viste at han ledet stort med støtte blant 33 prosent av de konservative for å ta over etter Cameron. Men det var før britene stemte for å forlate EU - et resultat som kan føre til omveltninger innad i partiet.  

I den samme meningsmålingen var den britiske næringslivsministeren Sajid Javid andremann på listen over mulige Cameron-arvtagere etter Osborne. Også han har vært en klar forkjemper for fortsatt EU-medlemskap.

I skyggen av avstemningen

Storbritannias innenriksminister Theresa May er også en mulig kandidat. Hun har tatt avstand fra «brexit»-debatten og forsøkt å fremstå som diplomatisk og uten et sterkt standpunkt. Det kan gjøre henne til en mulig kompromiss-kandidat for det splittede partiet.

May vil i så fall bli den andre kvinnelige statsministeren i Storbritannias historie etter Margaret Thatcher, som styrte for samme parti på 1980-tallet. 

Nåværende justisminister Michael Gove er også nevnt som en mulig kandidat. Han har uttrykt sin støtte for å forlate EU – en avgjørelse han omtalte som sitt livs vanskeligste. Han har likevel vært skeptisk det det han omtaler som en kampanje som bygger på hat og frykt fra begge sider av debatten.

Les mer på DN.no:

Toppmosjonistenes hjerter blir syke: Risikosport d2Plus (DN+)

Sikre masterstudier: Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

Arbeidsinnvandrerne de største taperne i oljekrisen: Oljeinnvandrerne ryker ut dnPlus (DN+)

Derfor gikk det galt for Cameron  

Oljefondet: - Vi følger med på situasjonen  

Merkel oppfordrer til rask exit-prosess

Trump: – Brexit er en fantastisk seier for Storbritannia  

Hun får karrieren knust i EU

  Slik reagerer britiske medier

Erna Solberg: - Brexit er et varsku for EUs ledere  

- Brexit vil føre til børsfall verden over

Panikken brer seg på verdens børser: Britisk valgresultat skaper sjokkbølger i finansmarkedene  

- Det er brutalt. Det er dette vi fryktet skulle skje  

Asia i dag: Panikk i Asia etter "Brexit"  

Anbefalt av DNtv:

UKIP-leder og brexit-topp Nigel Farage jubler: - La 23. juni bli vår uavhengighetsdag!
Han håper en seier vil bety slutten på EU og gjenopprette et Europa av nasjonalstater.
00:56
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.