Det skriver magasinet på lederplass etter at britene sjokkerte omverdenen med å stemme for å melde seg ut av den europeiske unionen. I lederartikkelen, som bærer navnet Det tragiske bruddet,  går magasinet gjennom årsakene til at britene stemte som de gjorde.

The Economists lederskribenter mener det britiske folket har latt seg lure til å tro at man både kan ha en blomstrende økonomi og full kontroll på innvandringen. Det mener magasinet er en umulighet.

«Hvis de ønsker tilgang på EUs frie marked og å nyte rikdommen det bringer, må de akseptere fri bevegelse av folk. Om Storbritannia avviser ideen om fri bevegelse, må man betale prisen i form av at man blir ekskludert fra fellesmarkedet».

The Economist er ikke nådig mot avtroppende statsminister David Cameron, som blir beskylt for uansvarlig å ha tillatt folkeavstemningen. Han skoldes også for å ha ledet en mislykket valgkamp, ha utvist katastrofalt feilskjønn og er derfor uaktuell til å lede forhandlingene om Storbritannias utmeldelse, hevder The Economist.

Magasinet mener jobben må gå til landets neste statsminister.

«Vi mener at han eller hun bør gå for en norsk løsning som gir full tilgang til verdens største fellesmarked, men opprettholder prinsippene om fri bevegelse av folk. Årsaken er at det vil maksimere velstanden», skriver de, og legger til at innvandringen faktisk går med overskudd ettersom immigrantene betaler mer i skatt enn de er brukere av offentlige helsetjenester og utdanning.

The Economist advarer om at den nye statministeren ikke får det lett. «Den vanskelige oppgaven blir å fortelle britene som stemte for bruddet at man ikke kan få i pose og sekk». Den nye statsministeren må forberede seg på beskyldninger om å den har latt seg kjøpe, av den enkle grunn at han eller hun nødvendigvis vil bli nødt til å bryte et løfte. Enten om innvandring eller økonomien.

Hør en fersk utgave av Finansredaksjonen der de snakker om hva brexit betyr:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.