Berlin: Lørdag, en dag etter at britene sendte sjokkbølger i hele Europa, møtes utenriksministerene fra de seks grunnleggerne av EEC, som senere ble til EU, til møte i Berlin. De seks er Tyskland, Frankrike, Nederland, Italia, Belgia og Luxembourg.

På møtet vil den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier og hans franske kollega Jean-Marc Ayrault legge frem et felles forslag til et mer fleksibelt EU. Det er den tyske storavisen Frankfurter Allgemeine som nå melder dette.

- Europa trenger retning. Det er Tyskland og Frankrike ansvarlig for, er den tyske utenriksministeren Steinmeier sitert på i avisen. De to landene vil nå arbeide for å hindre at andre EU-land går i samme retning som Storbritannia. I en rekke land, som Frankrike, Nederland og Italia, har EU-kritiske partier sterk fremgang.

Uenighet om når

Møte i Berlin i dag skjer dager før alle EU-landene møtes i Brussel til toppmøte. Et av de store spørsmålene er når Storbritannia skal tre ut av unionen. Artikkel 50 i Lisboa-traktaten regulerer dette. Den slår fast en to år lang forhandlingsperiode etter at Storbritannia offisielt har varslet EU-toppmøtet om et slik ønske. Det varselet kan dra ut.

- Det viktigste som må diskuteres nå er når prosessen med den britiske uttreden skal starte. Den klare meningen blant medlemsstatene er at vi ikke kan vente til det konservative partiet finner en ny leder, fordi våre inbyggere og de britiske velgerme har rett til å få vite konsekvensene av deres valg, uttalte den slovakiske utenriksministeren Miroslav Lajcak til reportere i Luxembourg ifølge internasjonal presse. Slovakia vil overta EUs presidentskap i juli.

Britiske politikere synes imidlertid ikke å ha hastverk. Både statsminister David Cameron og Leave-forkjemper Boris Johnson har uttalt at de vil vente med å starte prosessen. I Brussel spekuleres det over om en formell prosess først vil starte i slutten av året eller først tidlig neste år. I Tyskland kalte forbundskansler Angela Merkel britenes valg et vendepunkt for Europa, og advarte om at en uttreden vil ta lang tid.

Les også:

Bilindustrien holder pusten Bilindustrien holder pusten

Anerkjent magasin: Anbefaler norsk løsning for Storbritannia

Valutastrateg: – Det stormer rundt kronen

Ser brexit som Trump-forsmak: – En forsmak på det amerikanske presidentvalget dnPlus (+)

Asle Toje: Å våkne blant stjernene dnPlus (+)

Bedragersyndromet: De er flinke – men tror suksessen er ufortjent magasinetPlus (+)

Hør Finansredaksjonens brexit-spesial:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.