Fredag kveld sendte kredittvurderingsbyrået Moody's ut en oppdatering av de økonomiske utsiktene for Storbritannia etter at et flertall stemte for å melde landet ut av EU. Byrået tror det vil ta flere år for Storbritannia å forhandle frem sin nye relasjon til EU og at landet vil gå inn i en lang periode med stor usikkerhet.

Og de er ikke alene. Det amerikanske analyseselskapet Pantheon Macroeconomics er også skeptisk til utviklingen i britisk økonomi gitt utmeldelsen av EU.

Frykter resesjon

Samuel Tombs, som er sjeføkonom for Pantheons Storbritannia-dekning, konkluderer med trusselen om at landet ville melde seg ut, kan ha vært nok til å bremse veksten allerede i andre kvartal. Han skriver i en oppdatering at undersøkelser tyder på at veksten var nær null prosent i andre kvartal, sammenlignet med samme kvartal ifjor. For de kommende to kvartalene i 2016 venter han tilbakegang.

- Vi forventer nå at BNP vil falle med 0,2 prosent kvartal over kvartal i både tredje kvartal og fjerde kvartal, konkluderer han. Hvis dette skjer går Storbritannia inn i en resesjon, som vanligvis defineres som to kvartaler på rad med negativ økonomisk vekst.

Han tror heller ikke det internasjonale valutamarkedet er ferdig med å sende pundet nedover, til tross for den harde medfarten britenes penger fikk fredag. Tombs frykter at det vil bli kapitalflukt fra de britiske øyer som vil sende pundet ytterligere ned. Et pund kostet rundt 1,50 dollar før valget, men i etterkant må man bare ut med cirka 1,37 dollar for ett pund. Det er det laveste nivået for pundet mot dollar siden 1985 og litt lavere enn da finanskrisen var på sitt verste i mars 2009.

Sjeføkonomen advarer om at Bank of Englands verktøykasse er skrinnere nå enn da Storbritannia i 1992 måtte gi opp fastkursen mot forløperen til euroen. Da kunne man kutte renten som lå på ti prosent, samtidig som slakk i økonomien hindret at inflasjonen løp løpsk.

Skottland starter umiddelbare EU-samtaler

Tombs utelukker tilsynelatende ikke at det kan blli nok en folkreavstemning om EU og minner om at Boris Johnson, som er en nøkkelperson på «Leave»- siden tidligere har ytret at det kan være en mulighet.

Vil ha ny sjanse

Folk som stemte for at Storbritannia skulle forbli i EU har flokket seg til en offentlig nettside der man kan kreve folkeavstemninger. Lørdag morgen har mer enn en million briter signert oppropet. Det er ti ganger så mange som nødvendig for at parlamentet må ta saken opp til debatt.

1 million briter krever ny folkeavstemning

Resultatet av torsdagens folkeavstemning vil gi en lang periode med usikkerhet i Storbritannia, skriver Moody's i sin ferske oppdatering om britisk økonomi. Selv om unionstraktaten gir to år til løsrivelsesforhandlingene, er det lagt inn en mekanisme for at en løsrivelse kan ta lengre tid, minner kredittvurderingsbyrået om. Moody's legger til at det vil ta år å forhandle frem en avtale om hvordan forholdet til EU skal være regulert.

Dårligere kredittverdighet enn EU

Selv om Moody's opprettholder ratingen til Aa1, som er den nest sterkeste, har EU sterkere rating med sin Aaa-rating. Moody's jekker samtidig ned utsikten for britisk økonomi til «negativ» fra «stabil». Byrået fokuserer på at vekstutsiktene vil være materielt dårligere enn det man har forutsatt til nå. Økt usikkerhet, svakere tillit samt lavere forbruk og investeringer vil resultere i mindre vekst, konkluderer kredittekspertene. Effektiviteten i finanspolitikken kan også bli rammet, mener Moody's som legger vekt på at Storbritannia blir nødt til å gjøre to ting på en gang: Forhandle om utmeldelsen og forhandle om fremtidige handelsavtaler.

Moody's har heller ikke gode nyheter til dem som måtte tro at de offentlige finansene vil bli bedre når Storbritannia melder seg ut. Snarere tvert imot tror kredittvurderingsbyrået at planen om å krympe underskuddet på statsbudsjettet vil måtte vike og at statsgjelden kan øke.

Les også:

Bilindustrien holder pusten Bilindustrien holder pusten

Alt avhenger av én ting: – - Det kan gå fort - eller ta uendelig lang tid

Valutastrateg: – Det stormer rundt kronen

Sjekk vårt interaktive kart: Frykter brexit-smitte dnPlus

Ser brexit som Trump-forsmak: – En forsmak på det amerikanske presidentvalget dnPlus (+)

Asle Toje: Å våkne blant stjernene dnPlus (+)

Bedragersyndromet: De er flinke – men tror suksessen er ufortjent magasinetPlus (+)

Hør Finansredaksjonens brexit-spesial:

Her annonserer Cameron at han vil gå av
Statsminister David Cameron annonserte at han vil trekke seg som Storbritannias statsminister etter folkeavstemningen som endte med flertall for å melde seg ut av EU.
00:40
Publisert:

Systembolagets beste og verste kjøp
Salget på Vinmonopolet går ned for første gang på 20 år, og stadig flere nordmenn handler i Sverige. Dagens Næringsliv har testet over 120 viner fra Systembolagets sortiment i Strømstad. Vi gir deg de beste og verste kjøpene.
02:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.