På spørsmål om hva det skotske parlamentet kan gjøre nå, svarte hun følgende i et intervju på BBCs program Sunday Politics Scotland:

– Det du snakker om er om hvorvidt det er nødvendig med samtykke fra de folkevalgte, eller om det kan gjøres et fremstøt i nasjonalforsamlingen. Sett fra et logisk perspektiv, anser jeg det som usannsynlig å tro at det vil være umulig. Men jeg antar at den britiske regjeringen vil innta et fullstendig annerledes syn på dette, så vi er nødt til å vente og se på hvilken vei diskusjonen tar videre, sa hun til BBC.

På spørsmål om hun vil be den skotske nasjonalforsamlingen om å støtte et fremstøt for å stanse brexit, svarte hun «selvsagt».

– Hvis den skotske nasjonalforsamlingen skulle konkludere på grunnlag av det som er til det beste for Skottland, så vil det selvsagt være på sin plass å si at vi ikke vil stemme for noe som er imot Skottlands interesser, la hun til.

– Ny situasjon

Hun frykter konsekvensene for et Skottland utenfor EU.

– Det som kommer til å skje med Storbritannia vil være svært skadelig og påføre smertefulle konsekvenser. Jeg vil prøve å beskytte Skottland fra det, sa Sturgeon til BBCs Andrew Marr Show søndag.

Storbritannias nei til EU har satt Skottland i en helt ny situasjon, mener Sturgeon.

– Det Storbritannia som Skottland stemte for å fortsatt være en del av i 2014, eksisterer ikke mer, fastslo Sturgeon. Hun sa samtidig at det er svært trolig at det vil bli avholdt en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet.

Bare timer etter at brexit-resultatet var klart fredag, beskrev hun det som «svært sannsynlig» at Skottland innen to år holder ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia. Lørdag sa hun at Skottland skal innlede «umiddelbare samtaler» med EU-ledere.

EU-ja og UK-nei

En ny meningsmåling gjennomført for den skotske avisen The Sunday Post, etter at britene stemte nei til EU torsdag, viser at 59 prosent av skottene nå støtter løsrivelse fra Storbritannia. Skottene stemte klart for fortsatt medlemskap i EU – 62 prosent vil ikke forlate det europeiske fellesskapet – men et knepent engelsk flertall kan tvinge dem ut av unionen.

Det er mindre enn to år siden en folkeavstemning endte med et ja til fortsatt union med resten av Storbritannia, men nå kan altså stemningen ha snudd.

(©NTB)

Les også:

Bilindustrien holder pusten Bilindustrien holder pusten

Alt avhenger av én ting: – - Det kan gå fort - eller ta uendelig lang tid

Valutastrateg: – Det stormer rundt kronen

Sjekk vårt interaktive kart: Frykter brexit-smitte dnPlus

Ser brexit som Trump-forsmak: – En forsmak på det amerikanske presidentvalget dnPlus (+)

Asle Toje: Å våkne blant stjernene dnPlus (+)

Bedragersyndromet: De er flinke – men tror suksessen er ufortjent magasinetPlus (+)

Hør Finansredaksjonens brexit-spesial:

Her annonserer Cameron at han vil gå av
Statsminister David Cameron annonserte at han vil trekke seg som Storbritannias statsminister etter folkeavstemningen som endte med flertall for å melde seg ut av EU.
00:40
Publisert:

Systembolagets beste og verste kjøp
Salget på Vinmonopolet går ned for første gang på 20 år, og stadig flere nordmenn handler i Sverige. Dagens Næringsliv har testet over 120 viner fra Systembolagets sortiment i Strømstad. Vi gir deg de beste og verste kjøpene.
02:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.