Departementet skal granske hvordan Clinton og andre høyt ansatte håndterte hemmeligstemplet informasjon.

Talsmann John Kirby i amerikansk UD sier etterforskningen kommer i gang fordi justisdepartementet ikke vil rettsforfølge Clinton. Utenriksdepartementet utsatte sin gransking i april for å ikke hindre FBIs etterforskning i saken.

– Vårt mål er å være så åpne som mulig om våre resultater, samtidig som vi overholder ulike rettslige forpliktelser, sier Kirby.

Ingen sluttdato

Clinton og hennes medarbeidere risikerer administrative sanksjoner, sier Kirby, som ikke oppgir noen dato for når granskingen skal være ferdig.

– Jeg vil ikke sette en kunstig frist på prosessen.

Utenriksdepartementet startet sin gransking i januar etter at 22 eposter med hemmeligstemplet informasjon ble påvist sendt fra Clintons private epostserver. Senere har FBI opplyst at 110 av epostene var hemmeligstemplet.

Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons epostkorrespondanse om angrepet på den amerikanske utenriksstasjonen i Benghazi i Libya i 2012.

Brudd på arkivlov

USAs justisminister Loretta Lynch fulgte torsdag FBIs anbefaling og besluttet at Clinton ikke skal rettsforfølges i saken. Lynchs avgjørelse var regnet som en formalitet.

Våren 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto, ikke en offisiell epostkonto, til jobbrelatert korrespondanse mens hun var utenriksminister fra 2009 til 2013. Bruken av den private kontoen kan ha vært et brudd på amerikansk arkivlov, som fastslår at all tjenestekorrespondanse skal bevares for ettertiden. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.