Amerikanske skattemyndigheter (IRS) mistenker at Facebook og selskapets rådgivere undervurderte flere milliarder dollar i immaterielle eiendeler i forbindelse med restrukturering og  flytting av selskapet til Irland i 2009-2010, melder Bloomberg News, som viser til sakspapirer bragt for retten i San Francisco onsdag.

Kjernen i saken er at Facebook overførte rettighetene til selskapets globale virksomhet utenfor USA til et irsk datterselskap. Myndighetene mener at Facebook og deres skatterådgiver Ernst & Young bevisst kan ha underrapport verdiene i disse for å slippe skatt.

Facebook er bare et av mange amerikanske selskaper som har søkt tilflukt i såkalte lavskatteland de senere årene. Både Google og Apple er blant disse.

Les DNs kommentar: Den store skattejakten dnPlus

Amerikanske skattemyndigheter har sendt Facebook flere krav om utlevering av dokumenter i forbindelse med gjennomgangen av Irland-overføringen.

Myndighetene ble oppmerksom på saken da de kontrollerte Facebooks skatteligning for 2010 og oppdaget interne lisensinntekter som ikke hadde vært oppgitt tidligere, ifølge Bloomberg.

Facebook møtte imidlertid ikke opp for å levere de etterlyste dokumentene da IRS ba om det i juni. IRS har derfor tatt saken til retten for å tvinge selskapet til å gi slipp på informasjonen.

Tross skattestøy både i USA og EU fortsetter internasjonale storselskaper sin kreative og svært lønnsomme – og lovlige – skatteplanlegging.

Over halvparten av alle Facebooks driftsinntekter – alt salg utenfor USA – kommer til Irland.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Analysesjef om «månedens viktigste tall»: - Det hersker stor usikkerhet

Asia i dag: Kinas nye investeringsboble: egg

Apple skal være interessert i Tidal

Hevder han fant opp iPhone med denne tegningen fra 1992 som bevis  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Kjos: - Det har vært helt forferdelig
Administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos sier det har vært forferdelig at reisende ikke har kommet seg på ferie med Norwegian den siste tiden.
01:21
Publisert: