Ifølge offisielle statistikker økte råtten gjeld i Kina med 40 prosent i 12-månedersperioden frem til mars i år – til 1400 milliarder yuan (1790 milliarder kroner). Dette er småbeløp sammenlignet med hva internasjonale banker og investorer tror tapene kan være.

Hedgefondsforvalter Kyle Bass’ kalkyler antyder potensielle tap for bankene på 3500 mrd. dollar (30000 milliarder kroner) og en statlig redningspakke på 10000 milliarder dollar (84000 milliarder kroner) – nesten like mye som Kinas årlige bruttonasjonalprodukt. Det er sannsynligvis for høyt.

Vil kreve store beløp

Bloomberg News har gjennomført en undersøkelse mot 15 av verdens største banker og finansinstitusjoner. Ni av disse mener at den kinesiske staten må komme på banen med en redningspakke innen to år. Denne vil ligge på over 500 milliarder dollar.

- En rekapitalisering av bankene vil først skje når bankene innrømmer omfanget av misligholdte lån. Det vil kreve store beløp, spår sjeføkonom for Asia utenfor Japan hos Daiwa Capital Markets, Kevin Lai, overfor Bloomberg.

Også i Japan skjulte storbankene de reelle tapsbombene de hadde i balansen gjennom hele 1990-tallet. Til slutt ble de tvunget til å fusjonere og motta statlig kapital.

Kinesiske myndigheters anslag på 1400 milliarder yuan blir avvist av de fleste internasjonale finansinstitusjoner. Finansinstitusjonen CLSA i Hong Kong mener at misligholdte lån utgjorde 11400 milliarder yuan ved utgangen av fjoråret.

Det internasjonale pengefondet (IMF) skrev i «Global Financial Stability Report 2016» at den økonomiske usikkerheten i Kina utgjør en risiko for verdensøkonomien med en samlet gjeld som har passert 250 prosent av bruttonasjonalprodukt.

En femtedel misligholdte lån?

Tidligere senioranalytiker Charlene Chu hos kredittvurderingsselskapet Fitch i China advarte for tre år siden om skjult gjeld i gråmarkedet i Kina. Hun ble oppfordret til å finne seg en ny arbeidsplass.

Ifølge en analyse hun har foretatt hos Autonomous Research Asia økte bankutlån fra 9000 milliarder dollar i 2009 til 30000 milliarder dollar i 2015. Det meste av disse lånene gikk til næringslivet – og ikke forbrukersektoren, som låner via andre kilder.

«Det virker som at vi kan ha misligholdte lån på rundt 22 prosent», sa hun tidligere i år.

Dette er 13 ganger høyere enn myndighetenes anslag på 1,75 prosent.

Société Générale skrev i en ny rapport på forsommeren at råtne lån i Kina kan ende opp på 1200 milliarder dollar. Den franske finansinstitusjonen anbefaler investorer om å holde seg unna aksjeinvesteringer i kinesiske banker.

«Myndighetene jobber fortsatt med å finne en måte de kan foreta omstruktureringer i banksektoren. Dette er roten til nervøsiteten – og den uutholdelige tiden det tar før myndighetene foretar seg noe», skriver Société Générale i rapporten «Restructuring China Inc.».

Pyntet brudene – frierne forsvant

Det er ikke første gang den kinesiske staten har kommet reddende til. Ved årtusenskiftet skulle de statseide bankene børsnoteres og som en del av arbeidet med å pynte bruden ble gammel gjeld ettergitt og bankene ble tilført flere hundre milliarder dollar i frisk kapital.

«Skjønnhetsoperasjonene» førte til at internasjonale banker og investorer kjøpte seg inn i kinesiske banker. 12-15 år senere har Goldman Sachs, Bank of America og HSBC forlatt ekteskapene de inngikk med kinesiske banker. Statsfond fra Singapore er fortsatt med.

Investorer frykter store nedskrivinger fra de kinesiske bankene, som frem til tre år siden regjerte på oversiktene over verdens største – langt foran amerikanske og europeiske banker.

Nå priser de fire største bankene med en gjennomsnittlig rabatt på 32 prosent. Kinas største bank, Industrial and Commercial Bank of China, prises til (p/e) fem ganger forventet resultat. Til sammenligning prises amerikanske Wells Fargo med en p/e til 11 ganger forventet resultat.

Underrapporterte misligholdte lån

- Omfanget av misligholdte lån i Kina er underrapportert. Myndighetene må pushe gjennom reformer for å redusere risikoen til finanssektoren, sa professor Huang Yiping ved Tsinghua University, som også er rådgiver til den kinesiske sentralbanken, under et seminar i forrige uke.

Han fikk støtte fra Yu Xuejun, some er styreformann for China Banking Regulatory Commission.

- Enkelte ledere av storbanker håper at den kinesiske økonomien vil bedre seg og dermed fjerne presset fra misligholdte lån. Fakta er at det vil være umulig på kort sikt, sa Yu.

Den kinesiske økonomien forventes å vokse med mellom 6,5 og 6,7 prosent i år. I 2006 hadde Kina en økonomisk vekst, målt i bruttonasjonalprodukt, på 12,6 prosent.

Markedene

Japans statsminister Shinzo Abe og regjeringskoalisjonen har befestet grepet i Overhuset i nasjonalforsamlingen og vil sannsynligvis få over to tredjedeler flertall. Dette gjør at de kan starte prosessen med å foreta endringer i grunnloven – hvis de ønsker.

Dette har sendt aksjekursene høyere i Japan. Nikkei-indeksen har steget siden handelen åpnet på mandag morgen.

Den store vinneren er spillselskapet Nintendo, som lanserte Pokemon-spillet for smarttelefoner i enkeltmarkeder i forrige uke. Spillet er kontroversielt, men også blitt godt mottatt – ikke minst hos investorer, som har sendt aksjekursen 22,8 prosent høyere på mandag.

Les også: Kinas rikeste utfordrer Champions League

 
Asia i dag: Kinas nye investeringsboble: egg  

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.