Den amerikanske avisen Wall Street Journal kunne mandag avsløre at amerikanske finansmyndigheter, SEC (Securities and Exchange Commission), etterforsker bilprodusenten Tesla for mulige lovbrudd knyttet til en dødsulykke knyttet til selskapets autopilot-system 7. mai.

Avisen viser til ikke-navngitte kilder «nær saken». Tesla offentliggjorde selv at ulykken involverte autopilot-systemet 30. juni.

Dødsulykke

Autopilot-systemet ble lansert ifjor og gjør at bilene kan skifte fil, endre hastigheten og bremse automatisk.

I den aktuelle ulykken befant bilen seg på en motorvei med delte kjørebaner da en semitrailer krysset veien og sto på tvers foran Teslaen. Ifølge selskapet selv oppdaget verken autopiloten eller føreren semitrailerens hvite side i kraftig motlys.

Etterforskningen Wall Street Journal viser til handler om hvorvidt Tesla var pliktig å opplyse om ulykken til sine investorer.

Selskapet har på sin egen blogg forsvart autopilot-teknologien, og viser blant annet til at ulykken var det første kjente dødsfallet etter totalt 94 millioner kjørte amerikanske miles med teknologien. Det tilsvarer 151 millioner kilometer.

Visste ikke

En talsperson for Tesla viser til dette blogginnlegget, og hevder selskapet ikke trengte å informere investorer om hendelsen ettersom den ikke sees på som en indikasjon på at det er noe galt med autopilot-systemet. Selskapet har gjentatte ganger uttalt at funksjonen må brukes varsomt, og krever at sjåførene til en hver tid holder hendene på rattet.

Tesla-gründeren Elon Musk har selv uttalt at han ikke mener det var nødvendig å opplyse om ulykken til investorer, men at han uansett ikke visste at autopilot-funksjonen var aktivert da krasjet fant sted før 30. juni.

Aksjehopp

Samme dag som nyheten om etterforskningen kom ut, steg Tesla-aksjen etter en twittermelding fra Musk.

Han skrev søndag at han «jobber med en topp hemmelig Masterplan, del 2. Håper å offentliggjøre senere denne uken.». Det fikk aksjen til å umiddelbart hoppe over fire prosent i tidlig handel mandag.

 

Tesla-aksjen er opp 57 prosent etter et bratt fall tidligere i år. Aksjen handles tirsdag til 225 dollar, omtrent på samme nivå som før jul i fjor.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Økte oljetap og historisk rentenivå trekker ned DNB-resultatet: Svakere enn ventet fra DNB  

Asia i dag: Spillsensasjon - 60 mrd. mer verdt på en uke

Slik var Helge Lunds superlønn i BG Group

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje dnPlus  (DN+)

Krever 8,9 mrd. i skilsmisseoppgjør dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.