Reduserte oljeinntekter har ført til en kraftig forverring av oljegiganten Venezuelas økonomi. Denne uken varslet Citibank at den vil stenge landets betalingskontoer for internasjonale transaksjoner.

- Det er ingen bedring i den økonomiske situasjonen, særlig ikke når det gjelder tilgang på varer. Stadig flere bedrifter trekker seg ut, fordi valutasystemene gjør at de ikke klarer å operere, sier professor og Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo til DN.

Systemet for valutakontroll, som ble innført under tidligere president Hugo Chávez i 2003, hadde til hensikt å kontrollere valutastrømningene for å unngå kapitalflukt, men har i stedet ført til en ustabil økonomi.

- Man må søke om tilgang til valuta til en gunstig pris for å betale for import. Siden svartebørskursen er mye høyere velger mange derfor å selge valutaen ulovlig videre, i stedet for å importere varer, som de må selge til en kontrollert pris. Det får store konsekvenser for økonomien, sier Bull.

Varemangel og korrupsjon

Ifølge professoren er valutasystemet, som blant annet legger til rette for omfattende korrupsjon, et av de største hindrene for å bedre den alvorlige økonomiske krisen Venezuela står oppe i.

- Systemet ble forenklet tidligere i år, men fremdeles opererer man med to ulike kurser. Dermed sliter man med å få hjulene i gang, sier Bull.

- Den langsiktige effekten har vært at innenlands produksjon kveles, og med dette får man ikke importert nok av det folk trenger. Etter oljeprisfallet har man heller ikke valuta til å betale for det.

De siste dagene har tusenvis av venezuelanere tatt seg over grensen til Colombia for å få tak i mat og medisiner. Landets økonomiske krise har ført til en alvorlig varemangel.

Venezuelas President Nicolás Maduro har gitt mer makt til de militære. FOTO: Miraflores Palace/Reuters/NTB scanpix
Venezuelas President Nicolás Maduro har gitt mer makt til de militære. FOTO: Miraflores Palace/Reuters/NTB scanpix (Foto: Reuters)
Onsdag bestemte president Nicolás Maduro at landets havner og matprodusenter skal kontrolleres av militæret. Målet er å bli kvitt den omfattende korrupsjonen og sikre en jevn matforsyning.

Bull tror ikke nødvendigvis at økt militærkontroll av havnene vil bedre den alvorlige situasjonen i landet.

- Selv om deler av militæret kan være mindre korrupt, går korrupsjonen helt opp til toppen. Man får ikke se virkningen av noen politiske tiltak på kort sikt, fordi korrupsjonen gjør at tiltakene saboteres på alle nivåer, sier professoren.

Mangelfull devaluering

I løpet av de siste månedene har landets regjering forsøkt å innføre reformer for å bedre landets økonomi, som å øke bensinprisen og devaluere en allerede sterkt overvaluert valuta. Effekten har vært svært begrenset.

- Myndighetene har devaluert, blant annet fordi den overvaluerte valutaen ødela for lokalt næringsliv. Men man har devaluert for lite og for sent, sier Bull.

Inflasjonen i Venezuela var på 180 prosent i fjor, og er ventet å nå 481 prosent i år, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

Nasjonal industri og landbruk er blant de hardest rammede sektorene. Devalueringen er en del av president Maduros kriseplan.

- Men det tar lang tid å bygge opp kapasiteten når dette har pågått over tid. Landbruket har ligget brakk i store deler av landet, påpeker professoren.

Over 70 prosent av Venezuelas befolkning lever i dag under fattigdomsgrensen. Bildet er fra en matkø i Caracas. FOTO: Juan Barreto/AFP/NTB Scanpix
Over 70 prosent av Venezuelas befolkning lever i dag under fattigdomsgrensen. Bildet er fra en matkø i Caracas. FOTO: Juan Barreto/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
Vil ha folkeavstemning

Opposisjonen har lenge krevd en folkeavstemning for å åpne for nyvalg, og avsette presidenten. Presidenten beskylder på sin side opposisjonen for gjentatte sammensvergelser mot ham. 

Maduros regjering har fått kritikk for sin mangelfulle demokratiske oppførsel fra flere hold. I fjor innførte USA sanksjoner mot flere av regjeringsmedlemmene, og i juni erklærte lederen for Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) at han ønsker å suspendere Venezuelas medlemskap.

Bull ser ingen gode løsninger på kort sikt, men mener at den må gå via en maktfordeling, kontroll med korrupsjon, og endring i de økonomiske insentivene - inkludert valutasystemet.

- Opposisjonen har heller ingen veldig gode løsninger, men man trenger en dialog og enighet med dem. Opposisjonen kontrollerer fremdeles en god del av næringslivet, og kan samarbeide om en styrt overgang til et nytt system.

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Asia i dag: Kritisk til EU-forhandlere: - Vis ryggrad!

DNB-sjef Rune Bjerke: - For sterk prisøkning til at den er bærekraftig  

Åtte naboer gikk sammen: La 20 mill. i potten for å stoppe utbyggere dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.