Både norske og internasjonale politiske ledere uttrykker støtte, sympati og sjokk over terrorangrepet i den franske byen Nice som har kostet 84 mennesker livet.

Støtte fra Tyrkia og Belgia

Tyrkia har det siste året vært utsatt for flere større terrorangrep, og landets politiske ledelse kommer med støtteerklæringer til Frankrike fredag.

På Twitter uttrykker landets president, Recep Erdogan, kondolanser og solidaritet på vegne av det tyrkiske folk.

 

28 juni angrep tre selvmordsbombere den tyrkiske Atatürk-flyplassen i Istanbul. Gjerningsmennene tok livet av 45 personer med skytevåpen og sprengstoff festet til egen kropp.

Tyrkiske myndigheter Tyrkiske myndigheter mistenker at IS står bak terrorangrepet , men ingen har så langt tatt på seg ansvaret.

Også Belgias statsminister uttrykker solidaritet med Frankrike etter angrepet i Nice. I en Twitter-melding på fransk fordømmer han det «avskyelige angrepet».

I mars i år rammet to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel og like etter rammet nok en eksplosjon metrostasjonen Maelbeek, som ligger i nærheten av EUs kontorer i byen. 35 personer omkom og over 300 ble skadet. Gjerningsmennene hadde tilknytning til IS.

Belgia har den høyeste andelen fremmedkrigere for IS i Syria og Irak basert på folketall, og flere av moskeene i bydelen beskrives som svært radikale. Store politistyrker har både før og etter angrepet overvåket og aksjonert i bydelen Molenbeek i Brussel, hvor gjerningsmennene i flere av Europas verste terroraksjoner har hatt tilhold.

Støtte verden rundt

USAs president Barack Obama fordømmer det han kaller «et grusomt terrorangrep».

– Våre tanker og bønner går til familiene og andre pårørende til de drepte, sier Obama, som lovpriser «den ekstraordinære utholdenheten og de demokratiske verdiene som har gjort Frankrike til en inspirasjon for hele verden».

USAs utenriksminister John Kerry lover at USA skal stå ved Frankrikes side.

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton slår fast at «vi lar oss ikke skremme» og kalle angrepet «feigt». Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump sier at «dette er krig».

Tyskland står ved Frankrikes side i kampen mot terrorisme, sier statsminister Angela Merkel.

Russlands president Vladimir Putin uttrykker også sin støtte til Frankrike.

– Russland står i solidaritet med det franske folk gjennom disse tunge døgnene. Russland deler fullt ut den smerte over det store antall døde, blant dem barn, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

– Jeg er sjokkert og trist over de grusomme hendelsene i Nice og det store tap av menneskeliv, skriver Storbritannias nye utenriksminister Boris Johnson på Twitter.

En talsmann for britenes nye statsminister Theresa May kaller angrepet «en grusom hendelse» og legger til at «vi er sjokkert og bekymret».

Andre verdensledere som har uttrykt sine kondolanser fredag er India statsminister Narendra Modi, Kinas statsminister Li Keqiang, Sør-Koreas president Park Geun-hye, Canads statsminister Justin Trudeau, og Australias statsminister Malcolm Turnbull.

Den arabiske verden fordømmer

Tunisiske myndigheter uttaler at handlingen var «ekstremt feig».

Golfstatene fordømmer terroristen på det sterkeste i en felles uttalelse, og Saudi-Arabia kaller terrorangrepet for grufullt og legger til at de stiller seg solidariske med Frankrike.

– Denne forferdelige terrorismen gjør det nødvendig for alle å jobbe besluttsomt og uten å nøle, motvirke terror i alle dens former og manifestasjoner, sier utenriksminister i De forente arabiske emirater, Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi fordømmer «det skammelige terrorangrepet på det sterkeste», ifølge hans kontor.

Terrorangrepet var feigt, sier leder for Den arabiske liga, Ahmed Aboul Gheit.

Egypts stormufti Shawki Allam fordømmer gjerningsmannen.

– Folk som begår slike fæle forbrytelser er råtne og følger i Satans fotspor. De er fordømte i dette livet og i det neste, sier han.

Internasjonale organisasjoner fordømmer

EU-president Donald Tusk kaller terrorangrepene den siste tiden for en «pest» og oppfordrer til å sørge for de døde både i Nice og den bangladeshiske byen Dhaka. fra 1.-2. juli gjennomførte IS-sympatisører angrep som tok livet av 24 personer.

– Det er et tragisk paradoks at angrepet var rettet mot folk som feiret frihet, likhet og broderskap, sier Tusk i en uttalelse og viser til at angrepet ble gjort på Frankrikes nasjonaldag.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini skriver på Twitter at man må stå samlet mot hat og vold, «i Europa, Asia og andre steder».

FNs sikkerhetsråd kaller angrepet «barbarisk og feigt» og fordømmer det. Det samme gjør Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Han påpeker at angrepet skjedde på den franske nasjonaldagen.

– Menneskerettigheter og rettsstaten er bærebjelkene i demokratiene våre. Vi skal seire og stå fast på prinsippene våre, sier han ifølge NTB.

Det muslimske rådet i Frankrike fordømte angrepet tidlig fredag morgen.

– Frankrike har igjen blitt utsatt for et svært alvorlig angrep. Det er kvalmt og feigt å angripe vårt land på nasjonaldagen, når vi feirer frihet likhet og brorskap.

Norsk solidaritet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han er forferdet og lei seg over terrorangrepet. Nato (North Atlantic Treaty Organization) er en militærallianse med 28 land i Nord-Amerika og Europa.

Norges tidligere statsminister sendte sin melding via sin Twitter-konto.

– Nato står i sterk solidaritet med det franske folket, skriver han og kaller angrepet «feigt».

Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Gorm K. Gaare
Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)

Norges statsminister Erna Solberg uttrykte kondolanser og solidaritet for Nice fredag morgen.

Statsminister Erna Solberg etter Spontanspørretime på Stortinget. Foto:
Statsminister Erna Solberg etter Spontanspørretime på Stortinget. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Så meningsløst, så brutalt, så ondskapsfullt. Mine tanker er hos ofrene, hos alle som har mistet en nær og kjær. Og hos det franske folk, som nok en gang rammes. Vi skal fortsatt stå skulder til skulder – i kampen mot terror, og for demokrati, skriver statsminister Erna Solberg (H) på sin Facebook-profil.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er dypt sjokkert over det som har skjedd i Nice. Han har kondolert sin franske kollega.

– Mine tanker går til de som er rammet, deres familier og pårørende, sier Brende i en melding på Twitter natt til fredag.

Utenriksminister Børge Brende etter spontanspørretimen på Stortinget. Vandrehallen. Foto:
Utenriksminister Børge Brende etter spontanspørretimen på Stortinget. Vandrehallen. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Sveriges statsminister Stefan Löfven sender sine tanker til alle pårørende.

– Dette er et angrep på uskyldige mennesker og også på vårt åpne og demokratiske fellesskap, sier han ifølge NTB.

Nasjonaldagen

Angrepet i Nice er den siste i en rekke terrorangrep mot vestlige og europeiske mål, og det tredje store angrepet i Frankrike det siste halvannet året.

– Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet, sa presidenten i en sorgtung tale som ble sendt på TV til det franske folk like før klokka 4 fredag morgen.

Hollande sier angrepet sent torsdag kveld unektelig bar preg av terror. Presidenten opplyser videre at flere barn er blant de drepte.

84 mennesker er bekreftet døde etter terrorangrepet i Nice, opplyser det franske innenriksdepartementet. Tilstanden er kritisk for 18 av de sårede.

Grusomme scener

Det var under feiringen av den franske nasjonaldagen at en lastebil kjørte inn i en folkemengde som hadde møtt opp for å se på fyrverkeriet ved havnepromenaden Promenade des Anglais.

Bilen fortsatte to kilometer før sjåføren ble skutt og drept av politiet. Vitner beskriver grusomme scener og forteller at vrakdeler fløy i luften mens bilen pløyde seg gjennom folkemengden. Ifølge Christian Estrosi, som leder regionen Provence Alpes Cotes d'Azur, var bilen lastet med granater og våpen. Estrosi var inntil nylig ordfører i Nice.

– Dette er den verste tragedien i Nices historie, skriver han på Twitter.

Etter angrepet lå flere titall døde personer på bakken, og stranden ved havnepromenaden ble nærmest omgjort til et feltsykehus, ifølge lokalavisen Nice-Matin.

Flere nordmenn skal ha vært tilstede i byen og i området, men så langt er ingen tegn til at nordmenn er blant de omkomne eller skadde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Alt om terrorangrepet i Nice

Se DNtv:

Hollande: Frankrike er skrekkslått av denne tragedien
Det var en følelsesladd president Francois Hollande som natt til fredag talte til folket etter angrepet i Nice.
01:19
Publisert:

 
84 personer drept i terrorangrep i Nice
Det som skulle være en høytidelig markering av Frankrikes nasjonaldag, endte i et blodbad da en 31 år gammel Fransk-tunisier braste inn i folkemengden på strandpromenaden i Nice, sørøst i Frankrike.
00:38
Publisert: