– Det er fortsatt vanskelig å si helt sikkert, men jeg tror dessverre dette vil føre til at Erdogan og hans parti vil bruke kuppforsøket som et påskudd til å renske ut siste rest med motstand. Spesielt innenfor militæret, sier Joakim Parslow, Tyrkia-ekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Han sier det også går rykter om at flere medlemmer av rettssystemet er under etterforskning etter kuppet, men det er ikke bekreftet.

– Jeg tror dessverre det vil bli et mer autoritært regime. Tyrkia var allerede på vei til å bli det før nattens hendelser, sier Parslow.

Lørdag morgen sa utenriksminister Børge Brende at han håper president Recep Tayyip Erdogan vil benytte anledningen til å bygge broer med alle dem som har tatt avstand fra kuppet.

– Det er ingen tegn på at Erdogan har forsøkt å bygge broer. Snarere tvert imot, han er i ferd med å renske ut hele rettssystemet, sier Parslow.

Støtte fra uventet hold

President Erdogan fikk natt til lørdag støtte fra uventet hold i opposisjonen, frie medier og sivilsamfunnet. Parslow tror det er tre mulige grunner til dette. Den første er at han tror folk er lei militærkupp.

– Tyrkia har lang erfaring med kupp og det har aldri endt godt, så begge sider har nok skjønt at tiden for militærkupp er over, sier Parslow.

Den andre grunnen kan være at folk reagerte på brutaliteten soldatene etter hvert utøvde.

– Det ble skutt inn i sivile menneskemengder fra helikoptre, parlamentet ble bombet og offiserer og admiraler ble tatt som gisler, sier Parslow.

Noen kan også ha valgt å vise sin støtte da de skjønte at kuppet ikke gikk i militærets favør.

– Mange av Erdogans tilhengere anklager opposisjonen for det sistnevnte, sier Parslow.

Stor usikkerhet

Hvem som faktisk sto bak kuppet er fortsatt usikkert, og det er fortsatt mye som er uklart rundt hendelsen. Parslow tror heller ikke vi vil få så mange svar med det første.

– Det er større sjanse for at ting vil bli mindre klart nå som regjeringen har kontroll igjen. Spesielt på hvordan hendelsen formes i mediene, sier eksperten.

Ved terrorangrep har det å sperre internettilgangen vært en av Tyrkias første reaksjoner, også natt til lørdag hadde folk problemer med å bruke internett.

– Det kan simpelthen ha vært for å forhindre at kuppmakerne fikk fullstendig overhånd over mediebildet. Ellers så kan det ha vært ren refleks. Ved terrorangrep pleier Tyrkia å sperre internett og forby aviser å rapportere om det, sier Parslow.

Les alt om kuppforsøket i Tyrkia her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.