Denne uken ventes det at Donald Trump offisielt blir republikanernes kandidat under presidentvalget i november. I helgen offentliggjorde han Indiana-guvernør Mike Pence som sin visepresidentkandidat.

Pence vil få som hovedoppgave å få støtte fra høyresiden i partiet, der det råder skepsis til Trump.

Nervøsitet i Cleveland

Først må Trump offisielt bli utnevnt til det republikanske partiets presidentkandidat under landsmøtet i Cleveland. Dette skal formelt skje på torsdag – hvis alt går etter planen. Det er enkelte grupper som har forsøkt å påvirke og endre nominasjonsprosessen.

Den vanligvis så rolige byen er under beleiring av politi, demonstranter, journalister – og vel 2500 delegater. Det er innført parkeringsforbud i deler av sentrumsområdet og satt opp mange kilometer med barrikader for å holde demonstranter på avstand.

– De siste ti dagene har stemningen endret seg. Det best dekkende uttrykket er «nervøsitet», sier sikkerhetskonsulent Sam Rosenfeld til USA Today.

Det er innført gassmaskeforbud for demonstranter og pressefolk som skal dekke landsmøtet. De store amerikanske mediehusene har søkt om dispensasjon.

– Vi er blitt fortalt at dette arrangementet ikke er noe annerledes enn om «Cavs» (basketballaget Cleveland Cavaliers, red.anm.) og «Browns» (fotballaget Cleveland Browns, red.anm.) spiller på samme dag. Det er ikke tilfelle. Det vi ser i sentrum nå, er en økende erkjennelse av hva som kan skje. Dette føles ikke som noe vi har opplevd tidligere – med det sikkerhetsnivået som er på plass, sier Rosenfeld.

Politiet venter at titusenvis av demonstranter vil samles i gater og parkområder for å demonstrere mot Trump og hans mange kontroversielle uttalelser siden han erklærte seg som presidentkandidat for 13 måneder siden. Han har også sine støttespillere, blant annet i «Bikers for Trump».

«Demonstrantene har en rett til å bli hørt ifølge grunnloven. Uansett hvor støtende synspunktet kan oppfattes for noen, er ikke det i seg selv en forbrytelse. Beskyttelsen som eksisterer i grunnloven kan ikke fravikes», skriver Cleveland Police Department i en pressemelding.

«En trussel»

Allerede på mandag vil en gruppe som kaller seg «Koalisjonen for å stoppe Trump» demonstrere i Cleveland. Koalisjonen består av personer som er kritiske til Trumps syn på muslimer, innvandring, minstelønn og grupper som bekjemper brutalitet i amerikansk politi.

– Når søkelyset er satt på en politisk begivenhet i USA, er det alltid en risiko for at grupper som ønsker å delta i innenlandsk terrorisme vil gjøre det. Dette er en trussel vi følger svært tett, sa FBI-direktør James Comey før helgen.

«Stand Together Against Trump», «Black Lives Matter» og den kontroversielle «Westboro Baptist Church» vil demonstrere. Mange medlemmer fra «New Black Panthers» har tillatelse til å bære våpen åpent under Ohios delstatslover.

 

Les også om:

Kuppforsøket i Tyrkia: – Hvorfor drepte soldatene onkel?

På denne festivalen i Lofoten er narkotika mer vanlig enn alkohol (Magasinet)

Dette avgjør om du er en flink student eller ikke  (DN+)

– Tilbudet vårt er en kontrast til de dyre hyttene (D2)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.