Ni personer er lørdag morgen bekreftet døde etter at en 18 år gammel tysk-iransk mann skjøt flere mennesker ved et kjøpesenter i München lørdag kveld.

Fem av de ni drepte i angrepet i München var under 18 år, sier en talsmann for politiet ifølge nyhetsbyrået DPA.

Åtte av de ni som ble drept under angrepet, var i alderen 14 til 21 år, melder tyske medier. Det var både jenter og gutter blant ofrene. Det niende offeret skal ha vært en 45 år gammel kvinne.

Tre av de drepte var kosovoalbanere, en var gresk og tre var tyrkiske. Alle ofrene er fra München eller områdene rundt, ifølge politiet.

Politiet mener gjerningsmannen handlet alene. Motivet og bakgrunnen for skytingen er fortsatt uklar. Gjerningsmannen skal angivelig ha vært et mobbeoffer i flere år. Ifølge politisjefen i München, Hubertus Andrä, var han tidligere behandlet for psykiske problemer og led av depresjon.

På en pressekonferanse lørdag formiddag opplyser politiet at de har vært inne i gjerningsmannens bolig, og at de ikke har funnet noe som knytter ham til terrorgruppen IS.

Tysk politi mener det er en åpenbar forbindelse mellom den 18 år gamle gjerningsmannen i München og Anders Behring Breivik og etterforsker nå dette, melder nyhetsbyrået DPA.

Skjøt seg selv

Gjerningsmannen drepte minst ni personer. I tillegg ble 21 personer ført til sykehus. Ifølge politiet var 16 av disse såret eller skadd.

Ifølge politiet har fire av dem skadde så kritiske skader at de anses å være i lifsfare. Det skal ha vært barn blant de sårede, og ungommer blant de drepte.

Gjerningsmannen skjøt og drepte seg selv etter skytingen.

- Obduksjonen av gjerningsmannen viser at han ble truffet av ett skudd i hoderegionen, noe som tyder på selvmord, opplyses det på en pressekonferanse.

800 politietterforskere jobber med saken, opplyser politiet.

– Jævla utlending

Videoer på sosiale medier viser en lyshudet gjerningsmann, og øyenvitner forteller ifølge avisa Bild at en av gjerningsmennene ropte «Scheiß Ausländer», som betyr «jævla utlending».

I tillegg viser avisen til en video på sosiale medier som angivelig viser en gjerningsmann som sier «jeg er tysker». Om de to mennene det er snakk om, er den samme, er uklart. Politiet kan ikke bekrefte disse opplysningene.

Bayerns delstatsminister Horst Seehofer var fredag kveld på vei til krisemøte der han blant annet møter delstatens innenriksminister Joachim Hermann, skriver avisen Die Welt.

Flyktet i panikk

Bilder og videoer som er lagt ut på sosiale medier, viser mennesker som løper fra kjøpesenteret Olympia-Einkaufszentrum. Et bilde viser også en person som ligger på bakken.

– Jeg hørte skyting og så sårede, sier en kvinne som jobber på et apotek i kjøpesenteret, til Süddeutsche Zeitung. Hun forteller at folk flyktet i panikk da skytingen brøt ut.

Øyenvitner forteller at det er flere politihelikoptre som sirkler over området, og politiet bekrefter at en massiv politioperasjon er i gang.

Norsk familie i dramaet

Folk løp som gale, forteller en norsk familie som ble vitne til skytingen på et kjøpesenter i München.

– Folk løp som gale ut fra McDonalds. En hel haug med mennesker. Så kommer det en gjerningsmann ut, han tar opp en pistol og begynner å skyte mot menneskene som løper vekk i frykt. Heldigvis løp han motsatt vei fra der vi sto, sier Christian Nilsen til VG.

Christian Nilsen var sammen med kona Jane Nilsen og sine barn ved kjøpesenteret da skytingen begynte. Familien hastet vekk fra området og gjemte seg så godt de kunne fram til de følte at det verste var over. Kort tid senere hørte de nye skudd og flere løp nedover gaten.

– Vi kom oss inn i en bygning, jeg tror det var et hotell. Vi ventet der til det var over, sier Christian Nilsen til VG.

Fordømmes

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier hans tanker går til de rammede etter skytingen i München.

– Mine tanker går til alle de som er rammet av den meningsløse skytingen i München, og til det tyske folk, i sorg og solidaritet, skriver Stoltenberg på Twitter.

USAs president Barack Obama fordømmer angrepet i München og lover Tyskland «all støtte landet måtte trenge».

– Våre tanker går til dem som er rammet. Situasjonen er ikke avsluttet, og Tyskland er en av våre nærmeste allierte, sier Obama fredag kveld.

– Så vi lover å gi all den støtte som Tyskland måtte ha bruk for i håndteringen av dette, sier han videre.

Stabssjefen til Tysklands statsminister Angela Merkel påpeker at skytingen i München skjer på femårsdagen for angrepene som kostet 77 mennesker livet i Oslo og på Utøya.

 – I dag er det femårsdagen for den fryktelige massakren i Norge, der unge mennesker, studenter ble drept av en norsk borger, sier Peter Altmaier i et intervju med den tyske fjernsynskanalen ARD i forbindelse med skytingen i München.

Han utdyper ikke dette og sier ikke noe mer som antyder at det er forbindelse mellom de to tragediene.

På spørsmål om hvorvidt fredagens angrep i München kunne vært forhindret, svarer Altmaier at «absolutt sikkerhet kan bare oppnås i en stat med total overvåking, og ingen ønsker seg det».

– Det vil være det motsatte av vår frie, vesteuropeiske livsstil, sier Altmaier. Han legger samtidig til at fredagens hendelse er en påminnelse om at man ikke kan snakke bort faren og at det derfor er viktig å gi sikkerhetstjenestene de nødvendige verktøyene.

Politiet i beredskap

Tysk politi har vært i høyere beredskap enn vanlig siden en 17-år gammel asylsøker angrep passasjerer på et tog i Würzburg i Bayern mandag kveld, og myndighetene hadde ifølge BBC advart om flere angrep.

Hvem som står bak fredagens skyting, er ennå ikke kjent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.