Kattene løper rundt i hagen innenfor de sorte smijernsportene på kontoret til bankmann Levent Bosut (50) i Istanbul. Bak ham ruver skyskraperne med alle de store internasjonale bankene og finans­institusjonene.

Bosut er i likhet med de fleste andre tyrkere glad for at kuppmakerne ikke lyktes i forsøket fredag forrige uke.

– Det mislykkede kuppforsøket viste at Tyrkia vil bestå som en demokratisk stat. Den eneste risikoen er at vi får et mer autoritært styre som bruker skarpere lut mot opposisjonen, sier Bosut, daglig leder i investeringsbanken Inhera Capital som blant annet driver med fusjons- og oppkjøpsvirksomhet i Tyrkia.

Bosut har over 20 års erfaring i finansverdenen og var med på å etablere investeringsbanken PDF Corporate Finance i 1995.

Pessimistisk

Så langt er over 10.000 mennesker blitt pågrepet i forbindelse med kuppforsøket, flesteparten soldater og offiserer, ifølge Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Rundt 60.000 offentlig ansatte, deriblant akademikere og lærere, er suspendert fra stillingene eller er blitt sparket etter anklager om at de har støttet kuppmakerne.

– Hvis militærkuppet hadde lykkes, ville vi ha gått 20 år tilbake i tid, sier Bosut.

De senere årene har Tyrkias økonomi vokst med mellom fire og fem prosent. De dagene er nå over, ifølge seniorrådgiver William Jackson ved analysefirmaet Capital Economics.

– Tyrkia har ikke en lys fremtid foran seg. De neste fem årene er det mer sannsynlig at Tyrkia får en økonomisk vekst rundt to til tre prosent, sier Jackson, ekspert på fremvoksende markeder (se undersak).

Den økonomiske veksten i Tyrkia anslås å falle fra 3,8 prosent i år til 3,4 prosent i 2017, ifølge prognoser fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) er ikke fullt så pessimistiske og tror veksten vil ligge på 3,7 prosent neste år.

– Tyrkia har et sterkt økonomisk fundament med masse muligheter for investorer. De eneste problemene er geopolitikk, nabokrangler, sosiale problemer, konflikten med kurderne og religion. Hadde det ikke vært for alt dette, ville vi ha vokst like raskt som Kina, sier Bosut.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har så langt arrestert over 10.000 personer etter det mislykkede militærkuppet forrige uke. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har så langt arrestert over 10.000 personer etter det mislykkede militærkuppet forrige uke. Foto: Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
Nedgangstider

Før 2005 var det ingen fusjoner eller oppkjøp over én milliard dollar i fusjons- og oppkjøpsmarkedet i Tyrkia, ifølge Bosut. Nå ligger transaksjonene på mellom 15 og 30 milliarder dollar årlig.

– Vi har ikke hatt noen megaprosjekter over én milliard dollar og ser en nedgang i år. Etter korrupsjonsskandalen i 2014 har vi hatt lite aktivitet og transaksjoner. Det som skjer i politikken påvirker forretningene og er en viktig faktor, men ligger utenfor vår kontroll, sier Bosut.

– Kan det by seg muligheter nå som det er dårligere tider?

– Kriser kan gi gode muligheter, men størrelsen på og antall transaksjoner er som regel drevet mer av økt etterspørsel fra investorer enn tilbud fra desperate selgere, svarer Bosut.

Under jorden

Den muslimske lærde Fethullah Gülen anklages av Erdogan for å stå bak forsøket på maktovertagelse.

Gülen er en tidligere alliert av Erdogan, men er nå erkefiende nummer én for Erdogan og regimet.

Grunnen til det er blant annet at Gülen-bevegelsen gikk ut i mediene med lekkasjer om korrupsjon under Erdogan i 2013. Etter dette har flesteparten av Gülens støttespillere i Tyrkia gått under jorden.

– I løpet av det siste tiåret har Gülen-bevegelsen satt inn støttespillere i rettsvesenet, forretningslivet, media, militæret og byråkratiet. Kuppforsøket ble planlagt av Gülen-bevegelsen, sier Bosut.

Tyrkiske myndigheter har levert et krav om utlevering av Gülen fra Pennsylvania i USA, der han sitter i et selvpålagt eksil. Gülen avviser at han står bak kuppforsøket og har fordømt angrepet.

– Jeg tror ting vil komme tilbake til normalen, men det er for tidlig å si hvor lang tid det vil ta, sier Bosut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.