Tysk politi tror at den 18 år gamle gjerningsmannen i München var inspirert av Anders Behring Breivik og massakren på Utøya for fem år siden.

– Forbindelsen er åpenbar, sa politisjefen i München, Hubertus Andrä, under en pressekonferanse lørdag.

Han viste blant annet til at angrepet i München, der en 18 år gammel tysk-iraner skjøt og drepte ni mennesker før han tok sitt eget liv, fant sted på femårsdagen for Utøya-massakren der Anders Behring Breivik drepte 69 mennesker.

Ifølge Andrä viste en ransaking av 18-åringens hjem at han var svært opptatt av skolemassakrer og andre masseskytinger, og at han derfor også kan ha studert Utøya-massakren.

Under lørdagens pressekonferanse kom det imidlertid ikke fram at tysk politi har funnet konkrete beviser for at 18-åringen hadde latt seg inspirert av Breivik.

Tysk politi tror 18-åringen som skjøt og drepte ni mennesker i München var psykisk ustabil, og at han lokket folk til kjøpesenteret ved hjelp av Facebook.

Behandlet for psykiske problemer

Ifølge politietterforskeren Robert Heimberger virker det som om gjerningsmannen hacket Facebook-kontoen til en ung kvinne og sendte ut en melding som oppfordret folk til å komme til kjøpesenteret før angrepet.

– Dersom dere ønsker det, skal dere få noe av meg, og det blir ikke dyrt, heter det i oppfordringen som ble lagt ut.

– Det synes som om dette innlegget ble laget av gjerningsmannen og deretter sendt ut, sier Heimberger.

Kvinnen som eide Facebook-kontoen meldte fra om at den var hacket kort tid etter at innlegget var lagt ut i hennes navn.

Ingen ting tyder på at gjerningsmannen, som har iranske foreldre, men var født og oppvokst i Tyskland, var inspirert av ytterliggående islamistgrupper som IS, slår tysk politi fast.

Ifølge politisjefen i München, Hubertus Andrä, var han tidligere behandlet for psykiske problemer og led av depresjon.

En talsmann for påtalemyndigheten slo samtidig fast at ingen ting tyder på at massakren var politisk motivert.

18-åringen, som tok sitt eget liv etter massakren, etterlot seg ikke noe brev, men på rommet hans fant politiet en bok om skolemassakrer, opplyste politiet under en pressekonferanse lørdag.

Stormet boligen

Tysk politi stormet natt til lørdag boligen til 18-åringen som skjøt og drepte ni mennesker ved et kjøpesenter i München, melder tyske medier.

Den 18 år gamle tysk-iraneren hadde ingen tilknytning til IS. Det slår politiet fast etter å ha gjennomsøkt boligen hans.

En artikkel med tittelen "hvorfor dreper studenter" ble funnet i gjerningsmannens hjem, sier politiet.

18-åringen bodde hjemme hos foreldrene i Bezirk Maxvorstadt, en bydel sentralt i München. Natt til lørdag ble leiligheten stormet og gjennomsøkt av tysk politi.

Faren til 18-åringen er ifølge den tyske avisen tatt inn til avhør, men motivet bak massakren på kjøpesenteret Olympia er fortsatt ukjent.

– Rolig fyr

Bildt har snakket med en av familiens naboer, som stiller seg uforstående til motivet bak massakren.

– Han bodde rett ved siden av. Jeg har bare sett ham av og til og kjente ham egentlig ikke. En venn av meg gikk i samme klasse som ham og beskriver ham som en rolig fyr. Han kjente ham igjen på videobildene, forteller naboen.

Tysk politi fastholder at gjerningsmannen, som tok sitt eget liv etter massakren, handlet alene og at han bare var bevæpnet med 9 mm pistol, ikke automatgevær som enkelte meldinger først tydet på.

Ifølge politisjefen i München, Hubertus Andrä, ga husransakelsen hjemme hos gjerningsmannen ingen indikasjoner på at han hadde tilknytning til, eller sympatiserte med den ytterliggående islamistgruppa IS.

– Motivet bak denne forbrytelsen er ikke kjent, sier Andrä.

Unge ofre

Den 18 år gamle gjerningsmannen ble født og vokste opp i München, og han hadde ikke vært i kontakt med politiet tidligere.

Tre av ofrene hans var kosovoalbanere, opplyste politiet lørdag. Fem av de drepte var under 18 år gamle, tre andre var i alderen 18 til 21 år mens det siste offeret var en 45 år gammel kvinne.

Tilstanden til fire av de 16 som ble såret, var lørdag fortsatt kritisk. (©NTB)

Les mer på DN.no:

Kraftmegler Einar Aas satser på Spania-eiendom: Satser 100 mill. i Marbella  

Asia i dag: Frykt for kinesisk mareritt for Apple  

Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer

Medisinstudiet ved UiOhar landets høyeste karakterkrav, men studieledelsen er usikker på om den slipper inn de beste legene: Vil ikke bare ha de skoleflinke dnPlus  (DN+)

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: