Sjefen for den svenske telekomgiganten måtte gå av med umiddelbar virkning mandag, etter syv år som sjef. Styret ønsker en ny toppleder i tiden fremover med planlagte kostnadskutt.

– Det er naturlig at de bytter sjef ettersom utviklingen har vært dårligere enn børsen som helhet i nesten ti år. Vestberg har ikke vært administrerende direktør hele den perioden og det viser at Ericsson er i et tøft marked. Det store problemet er fremfor alt kinesiske Huawei, sier Peter Malmqvist, sjefanalytiker i det svenske finanshuset Remium til DN.

Han mener det er lite sjefen får gjort i en slik situasjon.

– Jeg tror ikke en ny administrerende direktør kan gjøre så mye annerledes. Det er et av få markeder der vi møter kinesisk konkurranse, mens vi i alle andre sammenhenger snakker om at vi skal selge til Kina for å tjene penger i dette markedet, sier Malmqvist.

Kritikk og nedskjæringer

Finansdirektør Jan Frykhammar tar midlertidig over roret i selskapet. Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s varslet etter børsslutt mandag at det setter utsiktene for sin rating på Ericsson til «negative» fra «stabile».

Forrige uke meldte selskapet om at nettoinntektene hadde falt med 26 prosent. Svake resultater er bare et av flere punkter som Ericsson-sjefen er blitt kritisert for.

  • Svenska Dagbladet har avslørt at Ericssons Asia-virksomhet granskes av amerikanske myndigheter for mistanke om korrupsjon.
  • Samme avis har også skrevet at Vestberg har brukt 50 millioner kroner på privatfly årlig siden han overtok.
  • Vestberg har også fått kritikk for å blåse opp egen lønn i en tid der resultatene er dårlige.

– Den siste tidens mediekritikk kan ha påvirket eierne til å ta avgjørelsen nå. I Sverige har det vært mye skriverier om Vestberg og hans ulike engasjement, lønn og selskapets svake resultater, sier Mathias Lundberg, analytiker i Swedbank.

– Han har vært sjef i syv år og man står overfor store utfordringer med å vri virksomheten mot områder der det er vekst. Vestberg gjorde det bra da han fikk selskapet til å vokse innenfor service-segmentet under sin tid, men nå møter man nye utfordringer, sier Lundberg.

Lundberg mener selskapet går mot en turbulent tid.

– Selskapet er i trygge hender når finansdirektøren tar over, han har vært med like lenge. Men vi har samtidig en situasjon der Ericsson går gjennom store kostnadsbesparinger og skifter kurs, og man har mistet flere av topplederne. Dette setter selvsagt selskapet i en turbulent situasjon, sier Lundberg.

Ifølge Svenska Dagbladet vil Ericsson kvitte seg med hele 25.000 ansatte. Det kan bli snakk om å både legge ned og selge deler av virksomheten.

«Må være eksepsjonell»

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sitter som styremedlem i Ericsson. Hun ønsket ikke å kommentere saken mandag, og henviste til styrelederen. Lund har vært med i styret siden 2013.

– Jeg har hatt 28 fantastiske år i Ericsson, de siste syv som administrerende direktør. Nå som industrien går inn i en ny fase, drevet av 5G, IoT og Cloud, er det tid for at en ny sjef kommer inn og fortsetter arbeidet, skriver Vestberg i en pressemelding.

Malmqvist i Remium mener ikke at Vestberg har gjort noe spesielt galt.

– Den vanskelige delen er hvordan skal man finne nye revolusjonerende produkter, og det er jo ingen administrerende direktører flinke til, sier han.

 

Les også:

Hvor er Europas selvbevissthet?

Oljekrise bidro til rekordresulat

Næringsministeren er kommet opp i en aldri så liten sommerstorm(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.