Tallene er samlet inn over 100 år, og mandag ble resultatene presentert i journalen eLife. Gjennomsnittshøyden på et lands befolkning gir en indikasjon på ernæring, helsetjenester, miljø og generell helse innbyggerne opplever fra de ligger i mors mage og gjennom puberteten, sier Majid Ezzati ved Imperial College i London, som har ledet studien. Han legger til at genene våre også påvirker hvor høye vi blir.

Omtrent som før

Forskerne har sett på høyden til 18-åringer, fordi det er omtrent da de fleste er fullt utvokst. De har brukt tall fra over 1.400 studier utført over en periode på 100 år og som omfatter over 18,6 millioner mennesker.

Eksperter sier resultatet stort sett sammenfaller med det andre har rapportert tidligere. Med en gjennomsnittshøyde på 182,5 centimeter var nederlandske menn høyest fulgt av naboene i Belgia og deretter Estland, Latvia og Danmark. I kvinneklassen kom Latvia på topp, med en gjennomsnittshøyde på 170 centimeter. Nederland ligger nest øverst på listen, fulgt av Estland, Tsjekkia og Serbia. Også her er Danmark på topp i Norden, med en sjuendeplass.

Øker mest

I løpet av de hundre årene undersøkelsen dekker, er det sørkoreanske kvinner som har «vokst mest». Gjennomsnittskvinnen i Sør-Korea var 20,2 centimeter høyere i 2014 enn i 1914. Blant menn er det størst økning blant iranere, som i snitt er 16,5 centimeter høyere enn for hundre år siden.

Guatemala har de laveste kvinnene (149,4 centimeter i gjennomsnitt), mens de laveste mennene kommer fra Øst-Timor, der gjennomsnittshøyden er 160 centimeter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Velger klima foran baby magasinetPlus (DN+)