Den økonomiske veksten i Storbritannia er noe bedre enn ventet, viser foreløpige tall onsdag.

Bruttonasjonalprodukt (bnp) steg 0,6 prosent i andre kvartal av 2016. På årsbasis var bnp opp 2,2 prosent, ifølge Bloomberg News.

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,5 prosent på kvartalet og 2,1 prosent på årsbasis, ifølge estimater innhentet av nyhetstjenesten.

Tallene er fra før britisk utmelding av EU i slutten av juni. På forhånd var det likevel knyttet spenning til om forventningene rundt brexit hadde påvirket den økonomiske veksten i kvartalet.

Pessimistisk

Til tross for at onsdagens tall var noe bedre enn ventet, er sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen klinkende klar:

- Jeg er veldig pessimistisk med tanke på britisk økonomi, sier han til DN.

Andreassen tror britene står foran en periode med negativ bnp-vekst.

- I vår, før folkeavstemningen 23. juni, var britisk økonomi inne i en høykonjunktur med nær full sysselsetting og stor fremtidsoptimisme. Børsene og eiendomsprisene var høye. Det er nettopp fordi tidene var så gode, at fallet etter brexit er så stort, sier Andreassen.

- Er historie

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets, understreker at tallet for andre kvartal er historie etter brexit. Han mener markedet er mer opptatt av nye tall som viser utviklingen etter folkeavstemmingen.

- Detaljhandelstallene, som speiler hvordan forbrukerne reagerer, blir viktige. Det blir også tallene for industriproduksjonen, sier han

Bruce tror virksomhetene blir mer forsiktige med å investere, ansette folk og produsere for lagerbeholdning. Han tror at produksjonen vil falle i tredje kvartal.

Svake industritall

I forrige uke kom de første PMI-tallene, som er en temperaturmåler for aktiviteten i industribedrifter, siden folkeavstemningen. Indeksen falt da under 50 - til 47,7 - noe som indikerer at aktiviteten faller.

Det er ventet av den økonomiske veksten i Storbritannia vil avta noe i de neste kvartalene. Andreassen i Eika mener det heller ikke er noen grunn til å tro at økonomien vil vokse på lang sikt.

Han peker på lave fødselstall som én av grunnene til det.

- Det beste britene kan håpe på, er at innvandrerne blir. Det verste som kan skje er at innvandrerne flytter. Da kan Storbritannia følge den utviklingen Japan har hatt, mener sjeføkonomen.

Han tror også at Londons konkurransefortrinn vil svinne hen.

- Det har lenge vært dyrt å drive butikk i London, med de høye lønningene og det sterke pundet. Eksport fra London er ikke fornuftig, sier Andreassen.

Utløsende faktor

Sjefsøkonomen tror brexit vil bli en utløsende faktor til at mange flytter virksomheter til mer lønnsomme byer som Amsterdam, Frankfurt og Paris.

- Etter hvert som britene må trekke seg ut av besluttende organer i EU, blir det en naturlig migrasjon dit hvor makten er. Ledere og lobbyister flytte nærmere EU, og etter dem flytter hedge-fondene.

Han vil følge nøye med på bilsalget i Storbritannia fremover. Han mener det er den beste indikatoren på husholdningenes fremtidsutsikter.

- Du kjøper bil når du har tro på fremtiden. Jeg tror at bilsalget vil svekke seg med 20 prosent, sier Andreassen.

Pundet svekket seg mot euro i forkant av publiseringen av onsdagens tall. Svekkelsen fortsetter til tross for at bnp-veksten var bedre enn ventet, påpeker Bloomberg News.

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Her knuser Hillary Clinton glasstaket: -Endelig! Endelig!

Misligholdte forbrukslån vokser kraftig, og inkasso­sakene øker spesielt blant yngre (DN+)

Aksjetap bidro til halvering av resultatet for Astrup Fearnley

Anbefalt av DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert: