Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykker bekymring for rettssikkerheten i Tyrkia som følge av masseoppsigelser i en rekke offentlige sektorer og stenging av medier.

– Vi har sett en negativ utvikling i Tyrkia de seneste årene når det gjelder menneskerettigheter. Det er avgjørende at kuppforsøket ikke brukes til å bringe opposisjonelle stemmer til taushet, sier Brende i en uttalelse onsdag.

Brende har denne uken hatt en lengre samtale med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu der han tok opp sine bekymringer, spesielt situasjonen for journalister og akademikere. Tirsdag diskuterte han også utviklingen med andre europeiske utenriksministre.

Brende understreker at Norge støtter den demokratisk valgte regjeringen i Tyrkia, og han mener det er nødvendig med et rettsoppgjør for de ansvarlige bak kuppforsøket. Men samtidig har han merket seg at tyrkiske myndigheter vurderer å gjeninnføre dødsstraff, og han minner om at «tortur under enhver omstendighet er forbudt».

Han trekker også fram at en rekke medier er blitt stengt, og at det er utstedt arrestordre på mange journalister etter kuppforsøket.

– Norge deler derfor EU og Europarådets bekymring for situasjonen, sier Børge Brende.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Inkasso­sakene øker spesielt blant yngre: - Det er et varsko (+)

Britisk økonomi vokser videre

Oljeprisene nær bunnivå for tre måneder

Iphone-salget stuper

Anbefalt av DNtv:

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton
Bernie Sanders sine tilhengere er illsinte etter e-post-lekkasjene som angivelig viser at ledere i demokratenes nasjonalkomité forsøkte å undergrave kandidatens valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.
01:19
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.