Minst 16 mennesker har mistet livet i jordskjelvet som rammet Italia natt til onsdag, opplyser landets sivilforsvar.

Jordskjelvet med en styrke på 6,2 rammet sentrale deler av landet klokken 3.36 natt til onsdag. Amatrice, som ligger om lag 130 kilometer nordøst for Roma, er blant de hardest rammede stedene.

– Veier inn og ut av byen er ødelagt. Halve byen er borte, sier ordfører Sergio Pirozzi TV-kanalen RAI.

– Det er mennesker under ruinene. Det har gått et jordskred, og en bro står i fare for å kollapse, fortsetter han.

I landsbyen Pescara del Tronto kan ødeleggelsene være enda mer omfattende. Her har nesten alle bygningene rast sammen, forteller ordfører Aleandro Petrucci.

Saken fortsetter under videoen.

Jordskjelv i Italia: Halve byen er borte
Minst sju mennesker er trolig døde etter jordskjelvet i Italia, og det fryktes at antallet kan stige. Jordskjelvet med en styrke på 6,2 rammet sentrale deler av landet klokken 3.36 natt til onsdag.
01:03
Publisert:
 

Ødelagte veier

– Situasjonen er forferdelig, og det er folk under de sammenraste husene, sier Petrucci.

Ifølge den britiske avisa The Telegraph har Petrucci uttalt at «alle husene» i Pescara del Tronto har kollapset. Landsbyen i regionen Marche har litt over 130 innbyggere.

I Amatrice, som har noe mer enn 2.700 innbyggere, gjør de ødelagte veiene det vanskelig for redningsmannskapene å komme fram.

Også Accumoli og Posta er hardt rammet. Til sammen er trolig minst 14 mennesker omkommet, ifølge RAI. Det fryktes at antallet vil stige.

I Accumoli opplyser lokale myndigheter at en familie på fire og to andre mennesker er døde.

Samtidig er to døde hentet ut av en bygning i Amatrice. Tre andre omkom i en annen bygningskollaps, ifølge en lokal prest. Flere andre døde er funnet andre steder i områdene som er rammet.

– Alt falt sammen

Flere øyenvitner som selv er fysisk uskadd, forteller om skremmende opplevelser da jorden begynte å riste midt på natten.

– Det var veldig kraftig. Det var som om sengen vandret tvers gjennom rommet med oss oppi, sier Lina Mercantini i byen Ceselli til nyhetsbyrået Reuters.

– Alt har falt sammen. Hus og alt annet har kollapset. Alt er ødelagt, sier Eraldo Di Giacomo i Amatrice.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS var skjelvet forholdsvis grunt med en dybde på kun 10 kilometer.

– Det er et kraftig skjelv, men det er ikke av de kraftigste, sier Anders Solheim ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NRK.

At skjelvet var grunt, gjør imidlertid skadene større. I de rammede områdene har det vært flere etterskjelv, og det ventes at flere kan bli utløst.

– Verste jeg har opplevd

En talsmann for statsminister Matteo Renzi skriver på Twitter at nødvendig utstyr er på vei til områdene som ble rammet av jordskjelvet, som kunne kjennes godt helt til hovedstaden Roma.

– Det er det verste jordskjelvet jeg har opplevd, sier Matteo Berlenga, som bor i nærheten av byen Gubbio sentralt i Italia.

Landet blir relativt ofte rammet av jordskjelv. I 2009 mistet over 300 mennesker livet da et skjelv med en styrke på 6,3 rammet L'Aquila. Og i 2012 omkom 23 mennesker i to jordskjelv med ti dagers mellomrom i Nord-Italia.

Så langt er det ikke noe som tyder på at nordmenn ble rammet av skjelvet natt til onsdag, opplyser Utenriksdepartementet til NTB. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

– Tilbake til at det fundamentale styrer

- Den viktigste grunnen til at det har gått så svakt

- Markedene vil lete med lys og lykte  

 

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 

Anbefalt av DNtv:

 

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:

Ikke dra hit hvis du har høydeskrekk
Denne helgen åpnet verdens lengste hengebro med glassbunn som gir deg en luftig opplevelse 300 meter over bakken.
00:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.