Jubelbruset og fyrverkeriet er over etter fredelig kappestrid i sommer-OL i Rio. Hverdagen er på vei tilbake, og det er duket for det som kan bli den endelige avslutningen på Rousseffs presidentperiode. Torsdag starter riksrettssaken der hun er tiltalt for å ha trikset med statsfinansene i forbindelse med valgkampen i 2014 for å dekke over regjeringens budsjettproblemer.

Senatet avgjør

Det er ventet at senatet vil ta stilling til saken i en avstemning 2. september. Dersom minst to tredeler mener Rousseff er skyldig, vil hun bli permanent fjernet fra embetet, og fungerende president Michel Temer overtar ut valgperioden, som løper til 2018. Rousseff har oddsene mot seg. Tidligere denne måneden stemte 59 senatorer for riksrettstiltale, mens bare 21 stemte mot.

Selv avviser Rousseff anklagene mot henne og kaller prosessen et kupp gjennomført av høyresiden. Hun insisterer på at hun ikke har brutt loven, og hun sier hun vil forsvare seg i saken mot henne.

Resesjon og korrupsjon

Politiske feider og intriger – med en nærmest endeløs rekke av angrep og motangrep – har ridd Brasil som en mare i flere måneder. Landet hadde inntil for få år siden en av verdens raskest voksende økonomier, men er nå inne i sin verste nedgangstid på flere tiår. Rundt elleve millioner brasilianere er uten jobb.

Rousseffs arbeiderparti er blitt stadig mer upopulært, noe som både skyldes misnøye med håndteringen av den økonomiske situasjonen og forbindelser til en korrupsjonsskandale der det statlige oljeselskapet Petrobras er innblandet.

Rousseff satt i Petrobras-styret fra 2003 til 2010, men nekter for å ha kjennskap til omfattende korrupsjon som skal ha pågått i selskapet i denne perioden. Hun ble valgt til president i 2010 og ble gjenvalgt med knapp margin fire år senere. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

– Tilbake til at det fundamentale styrer

- Den viktigste grunnen til at det har gått så svakt

- Markedene vil lete med lys og lykte  

 

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 

Anbefalt av DNtv:

 

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:

Ikke dra hit hvis du har høydeskrekk
Denne helgen åpnet verdens lengste hengebro med glassbunn som gir deg en luftig opplevelse 300 meter over bakken.
00:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.