Minst 37 mennesker er bekreftet omkommet etter naturkatastrofen som rammet et fjellområde sentralt i landet natt til onsdag. Mange andre ligger innesperret under sammenraste hus, og det fryktes at dødstallet vil stige.

– Veier inn og ut av byen er ødelagt. Halve byen er borte, sier ordfører Sergio Pirozzi i Amatrice til TV-kanalen RAI.

– Det er mennesker under ruinene. Det har gått et jordskred, og en bro står i fare for å kollapse, fortsetter han.

I landsbyen Pescara del Tronto kan ødeleggelsene være enda mer omfattende. Her har nesten alle bygningene rast sammen, forteller ordfører Aleandro Petrucci.

– Situasjonen er forferdelig, det er folk under de sammenraste husene, sier Petrucci.

Ødelagte veier

Jordskjelvet med en styrke på 6,2 ble utløst klokken 3.36 på natten. Ved daggry ble omfanget av ødeleggelsene tydelig. Hjelpemannskapene lette i ruinene med spader, bulldosere og bare hender.

I Amatrice, som har noe mer enn 2.700 innbyggere, gjør de ødelagte veiene det vanskelig for redningsmannskapene å komme fram. Minst ti mennesker er døde, og mange andre er savnet i Pescara del Tronto, som har litt over 130 innbyggere.

Også Accumoli og Posta er hardt rammet. Det berørte området ligger i fjellene og er et populært turistmål for italienere om sommeren.

– Dette var en av de vakreste småbyene i Italia. Nå er det ingenting igjen, sa en kvinne foran det ødelagte huset sitt i Amatrice onsdag morgen.

Til sammen 37 mennesker var bekreftet omkommet midt på dagen norsk tid, ifølge sivilforsvaret i Italia. 150 var savnet.

– Alt falt sammen

Flere øyenvitner som selv er fysisk uskadd, forteller om skremmende opplevelser da jorden begynte å riste midt på natten.

– Det var veldig kraftig. Det var som om sengen vandret tvers gjennom rommet med oss oppi, sier Lina Mercantini i byen Ceselli til nyhetsbyrået Reuters.

– Alt har falt sammen. Hus og alt annet har kollapset. Alt er ødelagt, sier Eraldo Di Giacomo i Amatrice.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS var skjelvet forholdsvis grunt med en dybde på kun 10 kilometer. At skjelvet var grunt, gjorde skadene større.

– Jo dypere jordskjelv, jo mindre er skadevirkningene, fordi rystelsene avtar på veien opp, sier seismolog Dominik Lang ved NORSAR-instituttet på Kjeller til NTB.

I de rammede områdene har det vært flere etterskjelv, og det ventes at flere kan bli utløst.

– Verste jeg har opplevd

En talsmann for statsminister Matteo Renzi skriver på Twitter at nødvendig utstyr er på vei til områdene som ble rammet av jordskjelvet, som kunne kjennes godt helt til hovedstaden Roma.

– Det er det verste jordskjelvet jeg har opplevd, sier Matteo Berlenga, som bor i nærheten av byen Gubbio sentralt i Italia.

Landet blir relativt ofte rammet av jordskjelv. I 2009 mistet over 300 mennesker livet da et skjelv med en styrke på 6,3 rammet L'Aquila. Og i 2012 omkom 23 mennesker i to jordskjelv med ti dagers mellomrom i Nord-Italia.

Så langt er det ikke noe som tyder på at nordmenn ble rammet av skjelvet natt til onsdag, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

- Ikke uventet

Jordskjelvet som rammet Italia natt til onsdag var ikke uventet, sier jordskjelvekspert Dominik Lang fra Norsar. Han sier regionen har en av de høyeste sannsynlighetene for skjelv i Europa.

Jordskjelvekspert Dominik Lang jobber ved det seismologiske observatoriet Norsar på Kjeller. Til NTB forteller han at regionen har den høyeste seismologiske aktiviteten på jordskjelvkartet i Europa, basert på tidligere rystelser i bakken.

– Der det har vært jordskjelv vil det også komme jordskjelv i framtiden. Så enkelt er det, sier Lang, som minner om at jordskjelvet i L'Aquila i 2009 bare rammet 75 kilometer unna nattens skjelv. Skjelvet i 2009 kostet nærmere 300 mennesker livet og gjorde 50.000 andre hjemløse.'

Men jordskjelveksperten sier det er vanskelig, om ikke umulig, å forutse når et stort jordskjelv vil komme. Lang sier små rystelser i bakken over tid kan være et tegn på at et stort jordskjelv er på vei, men at dette ikke er noen selvfølgelighet.

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jordskjelv i Italia: Halve byen er borte
Minst sju mennesker er trolig døde etter jordskjelvet i Italia, og det fryktes at antallet kan stige. Jordskjelvet med en styrke på 6,2 rammet sentrale deler av landet klokken 3.36 natt til onsdag.
01:03
Publisert: