EU og USA har i lengre tid vært i en pikant skattestrid etter at det ble klart at flere multinasjonale selskaper har inngått individuelle skatteavtaler i EU-land. Samtidig som EU-kommisjonen nærmer seg en avgjørelse i saken, som blant annet omhandler Apple, Starbucks, Amazon og McDonald's, øker USAs regjering trykket.

I et offisielt dokument fra det amerikanske finansdepartementet, som ble frigitt onsdag kveld, blir EUs konkurransekommissær beskyldt for å gå utenfor sitt mandat og opptre som en «overnasjonal skattemyndighet». Departementet mener dette kan ødelegge for en fremtidig global skattereform, skriver Bloomberg.com.

Urettferdige fordeler

Bakgrunnen for saken er at EU-kommisjonen undersøker skatteavtalene multinasjonale selskaper skal ha fått. Hypotesen er at disse skal ha hindret muligheten for fri konkurranse i EU og at de derfor har vært ulovlige etter EUs regler.

Kommisjonen avviser at den opptrer utenfor sitt mandat. I en epost fremholdes det at EU har regler mot å gi skattefordeler til enkeltselskaper, hvis ikke disse er tilgjengelig for alle. Det understrekes at reglene har vært på plass i lang tid. Kommisjonen skriver også at når slik fordeler har blitt avdekket må «medlemslandene kreve inn den urettferdige fordelen».

Kommisjonen viser til at reglene gjelder for alle selskaper som driver forretningsvirksomhet i Europa og at det ikke er slagside mot amerikanske selskaper.

Frykter fradrag

USA, i motsetning til øvrige utviklede økonomier, skattlegger inntekter amerikanske selskaper har i andre land. Den statlige skatteraten for amerikanske selskaper er 35 prosent, men de får fratrekk - krone for krone - for skatt som alt er betalt på inntektene. Overskuddene blir først skattlagt når de tas inn i USA.

Dette har gjort at en rekke amerikanske, multinasjonale selskaper ikke flytter overskuddene tilbake til USA. Ifølge Bloomberg har amerikanske selskaper 2.400 milliarder dollar, eller nærmere 20.000 milliarder kroner, i utlandet i påvente av en skattereform som er ventet å redusere skattenivået på overskudd opparbeidet i utlandet.

- Det er en mulighet for at en tilbakebetaling beordret av kommisjonen vil bli regnet som utenlandsk inntektsskatt og dermed føre til fradrag i skatten selskapene skylder i USA, står det i dokumentet som forsetter:

- Dette er svært problematisk ettersom det i praksis vil innebære en overføring av skatteinntekter til EU fra den amerikanske stat og dens skattebetalere, heter det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.