De 24 medlemmene i granskingskommisjonen «uttaler tydelig at det syriske regimet og Daesh har utført kjemiske angrep i Syria», sier Alexis Lamek til pressen i New York.

FNs sikkerhetsråd ga i fjor kommisjonen i oppdrag å samle beviser for at det ble brukt en eller annen form for kjemiske stridsmidler under ni angrep mot syriske landsbyer i 2014 og 2015.

Kommisjonen har identifisert hvem som er ansvarlig for tre av angrepene, skriver nyhetsbyråer som har sett rapporten. I de øvrige seks sakene som ble gransket, har de ikke kunnet fordele ansvar.

Sennepsgass

I rapporten slås det fast at president Bashar al-Assads styrker har utført minst to kjemiske angrep i Syria. Det dreier seg om to klorgassangrep i provinsen Idlib, ett i landsbyen Talmenes i april 2014 og ett i Sarmin i mars 2015.

Ekstremistgruppa IS brukte sennepsgass som våpen under et angrep mot landsbyen Marea i Aleppo-provinsen i august i fjor, ifølge rapporten.

Ikke offentlig

Sikkerhetsrådet fikk den endelige rapporten onsdag, og det er ventet at rådets vurdering av konklusjonene er klare neste uke.

Først etter det blir rapporten offentliggjort.

– Uansett hvem som har brukt kjemiske våpen i Syria, så må de stilles til ansvar, sa Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft før rapporten var klar.

Det var på forhånd ventet at Sikkerhetsrådet ville vurdere å innføre nye sanksjoner mot Assad dersom granskerne konkluderte med at regimet hadde brukt kjemiske stridsmidler.

Tønnebomber

Partene i krigen har gjentatte ganger anklaget hverandre for bruk av kjemiske stridsmidler, og opplysninger fra helsearbeidere og øyevitner har bygd opp under anklagene.

Foruten de tre angrepene som har fått en konklusjon av FN-granskerne, er regimet blitt anklaget for å ha sluppet tønnebomber med klorgass fra helikoptre over den opprørskontrollerte landsbyen Kafr Zita i Hama-provinsen i april 2014, samt mot landsbyene Al-Tamana, Qmenas og Binnish i Idlib-provinsen i månedene som fulgte.

Flere mennesker ble drept i angrepene, mens andre ble innlagt på sykehus med pusteproblemer.

Syriske myndigheter benekter å ha stått bak, mens USA, Storbritannia og Frankrike har påpekt at regjeringsstyrkene er alene om å benytte helikoptre i borgerkrigen.

Klor- og sennepsgass

Klorgass står oppført på listen over forbudte kjemiske stridsmidler i Kjemivåpenkonvensjonen, som også Syria sluttet seg til etter press fra Russland i 2013.

Russland var også sentral da president Bashar al-Assad gikk med på å kvitte seg med landets kjemiske våpen og lot internasjonale inspektører tømme lagrene og destruere produksjonsanleggene.

Blant dem som mener å ha funnet beviser for IS' sennepgassangrep, er CIA, som også anklager IS for å ha benyttet klorgass.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: