Andreas Georgiou ble innsatt som ny sjef i det greske statistikkbyrået Elstat i 2010. Oppgaven var å få orden i regnskapet etter år med fusk og massering av tallene.

Nå står han tiltalt for selv å ha manipulert statistikken og undergravd nasjonale interesser.

Saken er allerede politisk betent. Men denne uka ble konflikten hevet til et nytt nivå da også EUs arbeidskommissær Marianne Thyssen blandet seg inn – til stor irritasjon for grekerne.

EU-kommisjonen bekymret

EU-kommisjonen uttaler seg av prinsipp ikke om enkeltrettssaker, forsikret Thyssen da hun holdt en pressekonferanse om saken onsdag ettermiddag.

Det hun derimot ville snakke om, var påstandene om saken som var blitt framsatt i gresk presse.

– Vi er bekymret over utspill i mediene som trekker i tvil påliteligheten til de økonomiske dataene som ligger til grunn for det økonomiske støtteprogrammet for Hellas, sa Thyssen.

Ifølge henne har EUs statistikkbyrå Eurostat verifisert at tallene som ble innrapportert om gresk økonomi i perioden mens Georgiou var sjef for Elstat fra 2010 til 2015, var nøyaktige og pålitelige.

– Til forskjell fra det som var situasjonen før denne perioden, la den belgiske EU-kommissæren til.

«Grunnlovsstridig»

I et brev til grekerne krever EU-kommisjonen nå at regjeringen i Hellas må gå ut og offentlig ta til motmæle mot «det falske inntrykket» som er skapt av at statistikken som ble produsert av Elstat under Georgious ledelse, var manipulert.

Brevet vekker kraftige reaksjoner på gresk side.

– Det strider direkte mot både den greske grunnloven og europeisk lov, sier Dimitris Papangelopoulos, statssekretær i justisdepartementet i Hellas.

– EU-kommisjonen ber i realiteten greske myndigheter om å gripe inn mot det uavhengige greske rettssystemet til fordel for Georgiou, som etterforskes for mulige lovbrudd, sier Papangelopoulos ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nekter skyld

Georgiou selv har hele tida nektet straffskyld i saken. Han mener det eneste han er skyldig i, er å ha fortalt verden sannheten om gresk økonomi etter år med forfalskede tall.

– Jeg føler jeg lever i en paradoksal verden der alt er snudd på hodet. De som har produsert pålitelig statistikk som en rekke ganger er blitt godkjent av internasjonale institusjoner, trekkes for retten, mens de som har motsatt seg dette, og som er ansvarlige for å ha forfalsket statistikk tidligere, går fri, sier han til avisa Financial Times.

Tiltalen mot Georgiou er at han skal ha undergravd nasjonale interesser ved å overdrive størrelsen på budsjettunderskuddet for 2009. Ifølge Georgious nye anslag var underskuddet mer enn dobbelt så stort som man trodde.

Anklagen er at de nye tallene bidro til å tvinge Hellas inn i en gjeldsavtale med internasjonale kreditor.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: