Rousseff skal en siste gang forsøke å forklare seg etter at hun ble tiltalt for å ha trikset med statsfinansene i forbindelse med valgkampen i 2014 for å dekke over regjeringens budsjettproblemer.

Det er ventet at Rousseff vil holde en omtrent 30 minutter lang tale mandag ettermiddag norsk tid. Etter talen følger spørsmål fra tilhengere og motstandere.

Selve riksrettssaken mot den suspenderte lederen ventes å få en konklusjon i løpet av to dager, etter at senatets medlemmer har stemt over om hun skal avsettes eller ikke.

For å avsette presidenten kreves det at minst 54 av de totalt 81 senatorene stemmer for.

– Sår ytterligere splid

Riksrettssaken har ført til en opphetet stemning i det brasilianske senatet. Saken har fremprovosert skjellsord, roping og en erklæring fra senatets leder om at «idiotien er ubegrenset».

En talsperson som står Rousseff nær, og som har tilgang til manus for talen hennes, sier at talen vil være «streng, men ikke arrogant». Samtidig vil den inneholde kraftige påstander, som kan så ytterligere splid i brasiliansk politikk.

Rousseff innrømmet tidligere i august å ha «gjort feil», men understreket samtidig at hun ikke har gjort andre tidligere presidenter ikke har gjort.

Oddsen taler mot

Brasils første kvinnelige president har tidligere kalt rettssaken et kuppforsøk, gjennomført av landets politiske høyreside.

Opposisjonen mener det påståtte budsjettjukset hun er tiltalt for, har bidratt til krisen i det som tidligere var en av verdens raskest voksende økonomier.

Selv om presidenten bedyrer sin uskyld, er det ventet at prosessen vil ende med at hun blir avsatt.

Tidligere denne måneden stemte 59 senatorer for riksrettstiltale, mens bare 21 stemte mot.

Rettssaken ledes av lederen for brasiliansk høyesterett, Ricardo Lewandowski, og en avsettelse vil føre til at tidligere visepresident – nå fungerende president – Michel Temer – overtar presidentvervet ut valgperioden som varer til 2018.

Resesjon og korrupsjon

Politiske feider og intriger – med en nærmest endeløs rekke av angrep og motangrep – har ridd Brasil som en mare i flere måneder.

Landet hadde inntil for få år siden en av verdens raskest voksende økonomier, men er nå inne i sin verste nedgangstid på flere tiår. Rundt elleve millioner brasilianere er uten jobb.

Rousseffs arbeiderparti er blitt stadig mer upopulært, noe som både skyldes misnøye med håndteringen av den økonomiske situasjonen og forbindelser til en korrupsjonsskandale der det statlige oljeselskapet Petrobras er innblandet.

Rousseff satt i Petrobras-styret fra 2003 til 2010, men benekter å ha kjennskap til omfattende korrupsjon som skal ha pågått i selskapet i denne perioden. Hun ble valgt til president i 2010 og ble gjenvalgt med knapp margin fire år senere. (©NTB)

Følg direkte: Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt fra DNtv:

Anders Auklands mentale tips før langløp
- Alle sliter med tankene sine på slutten av et langt løp, sier Anders Aukland.
01:03
Publisert:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:

Ville du satt deg inn i en førerløs taxi?
Dette kan bli virkeligheten hvis disse taxiene som NuTonomy testet i Singapore, kommer på veien som planlagt.
00:48
Publisert: