Den kontroversielle handelsavtalen ble i helgen erklært død av Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel.

– Jeg mener forhandlingene med USA i realiteten har brutt sammen, selv om ingen vil innrømme det, sa han.

EU-kommisjonen vil derimot ikke være med på dette.

– Ballen ruller videre, forsikrer pressetalsmann Margaritis Schinas.

– Samtalene går nå inn i en avgjørende fase. Det ligger tekstforslag på bordet til nesten alle deler av avtalen, og vi har en god fornemmelse av hvordan rammeverket til en framtidig avtale vil se ut, sier han.

Fornyet mandat

Forrige offisielle forhandlingsrunde gikk av stabelen i Brussel i juli, men i realiteten skal samtalene ha fortsatt gjennom hele sommerferien.

Neste steg er nå at handelsministrene i EU gjør opp status når de samles til et uformelt møte i Bratislava 22. september, opplyser Schinas.

Han forteller at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker henvendte seg til hver enkelt av stats- og regjeringssjefene i de 28 medlemslandene i EU under forrige toppmøte i slutten av juni, bare dager etter at det ble flertall for å gå ut av EU i folkeavstemningen i Storbritannia.

Juncker ville vite om alle fortsatt ønsket å gå videre med TTIP. Han følte han fikk ryggdekningen han trengte, ifølge Schinas.

– Vi fikk et helt klart mandat til å fullføre disse forhandlingene, sier pressetalsmannen.

Stor usikkerhet

Offisielt er målet å ha en avtale på plass innen året er omme. Men både brexit og det kommende presidentvalget i USA har bidratt til å skape usikkerhet om viljen til å fortsette. Både Donald Trump og Hillary Clinton har vært skeptiske til avtalen.

Samtidig er motstanden kraftig i Europa, ikke minst i Tyskland og Frankrike, som begge går mot valg neste år.

NUPI er nå i gang med en omfattende analyse av hva den nye handelsavtalen vil kunne bety for Norge. Prosjektleder Arne Melchior sier han tror Gabriels utspill vil ha en negativ signaleffekt.

– Samtidig er det jo politisk debatt om TTIP i flere land, og i Tyskland har det vært betydelig diskusjon om hvorvidt TTIP er bra eller ikke, sier Melchior.

Han vil ikke avskrive TTIP helt ennå.

– Jeg tror det er for tidlig å trekke den konklusjonen at TTIP er i det blå, sier Melchior.

Håper Gabriel får rett

Om forhandlingene er kommet langt nok til at det nå er mulig å starte sluttspillet, er derimot usikkert.

– Det er avhengig av hvor høyt man legger listen. Hvis man er villig til å godta en begrenset avtale, er det større sjanse for at det kan lykkes på relativt kort tid, sier Melchior.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete håper på sin side at Gabriel får rett.

– Det er ikke lenge siden jeg leste at de fortsatt håper på å ro det i land før Obama går av. Det er det vel egentlig ingen som tror på lenger, sier Navarsete til NTB.

Hun mener det bare vil være bra om forhandlingene strander.

– Jeg er ikke i tvil om at TTIP er en avtale som aldri bør underskrives. Jeg mener det er så mange elementer i TTIP som vil føre oss videre i en retning vi ser ikke fungerer, med enda mer frihandel på de rikeste og sterkestes vilkår. Jeg mener det ikke er veien å gå, sier hun.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: