Saken er oppdatert.

– Det er for øyeblikket klart at vi ikke har nok. Vi kan ikke fullføre innen utgangen av året, sier den svenske kommissæren.

Hun nekter likevel å gi opp.

– Vi har et mål om å fullføre før Obama går av som president. Og hvis ikke det heller er mulig, er det fornuftig å prøve å komme så langt som mulig, sier hun ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kommentarene kommer etter at både Frankrike og Tyskland har sådd tvil om forhandlingene. Barack Obama går av som president i USA 20. januar neste år.

– Frankrike vil ha stans

Matthias Fekl, statssekretær for utenrikshandel i den franske regjeringen, sa tirsdag morgen til radiokanalen RMC at forhandlingene med USA om TTIP, som står for r Transatlantic trade and investment partnership, ikke lenger har politisk støtte i Frankrike.

Når handelsministrene i EU samles til et uformelt møte i Bratislava 22. september, vil Frankrike be EU-kommisjonen stanse forhandlingene, ifølge Fekl.

– Vi trenger å sette en tydelig og endelig stopper for disse forhandlingene, slik at vi kan starte på nytt på et bedre grunnlag, sa han.

President François Hollande uttrykte seg mer forsiktig senere på dagen. Men han slo fast at det ikke blir noen avtale i år.

– Disse diskusjonene vil ikke lede til en avtale innen utgangen av året, sa Hollande.

Overrasket

De franske utspillene kommer bare to dager etter at Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel erklærte avtalen død i et intervju med fjernsynskanalen ZDF.

– Jeg mener forhandlingene med USA i realiteten har brutt sammen, selv om ingen vil innrømme det, sa Gabriel.

Malmström sier hun er overrasket over utspillene.

– Forhandlingene har ikke havarert, sier hun til nyhetsbyrået TT. Hun mener samtidig at uttalelsene fra tysk og fransk side bør tolkes i lys av innenrikspolitiske forhold.

– Man må huske at det er veldig sterk motstand mot TTIP i Frankrike og Tyskland, men også i Østerrike og Belgia. Det preger selvfølgelig debatten og ministrenes holdninger, sier Malmström.

Skylder på USA

For Frankrike er det ikke EU-kommisjonen det står på, ifølge Fekl. Problemet er USAs holdning.

– Amerikanerne gir ingenting, eller bare smuler. Det er ikke slik forhandlinger skal være mellom allierte, sa han til RMC.

Også Gabriel pekte søndag på manglende bevegelse fra USAs side som hovedproblemet.

Forhandlingene om TTIP startet i 2013, men skepsisen har gradvis økt i europeiske land. Frykten er blant annet at multinasjonale selskaper skal få for mye makt, og at avtalen skal føre til en utvanning av EUs regler for helse, miljø og forbrukersikkerhet.

Mange amerikanere er også skeptiske og frykter at avtalen vil føre til tap av arbeidsplasser.

Kan bli utsatt

Forrige forhandlingsrunde, den 14. i rekken, gikk av stabelen i Brussel i juli, uten tegn til gjennombrudd. Flere mener nå at avtalen trolig må vente til etter presidentvalget i USA og valgene i Frankrike og Tyskland neste år.

Brexit har også bidratt til å øke usikkerheten, og amerikanerne har signalisert at de vil måtte justere sin forhandlingsstrategi i lys av at Storbritannia ligger an til å forsvinne ut av EU.

Følg markedet med DN Investor

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

- Anbefalt fra DNtv:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert:

 
På Øvrevoll for å konkurrere med hjemmelaget hestehatt
Sandra Jensen var blant de mange håpefulle med kreative hodeplagg som hadde møtt opp på Øvrevoll galoppbane søndag. I forbindelse med det tradisjonelle derbyet arrangeres det hvert år hattekonkurranse.
00:59
Publisert: