Debatten i den spanske nasjonalforsamlingen startet allerede tirsdag. Onsdag fortsetter diskusjonene, før møtet til slutt skal munne ut i en tillitsvotering for eller mot Rajoy.

Den 61 år gamle konservative lederen understreker selv at hans parti PP ble størst både i valget i desember ifjor og da det ble holdt nyvalg i juni i år.

- Spania trenger akutt en regjering, sa han.

Men seks stemmer mangler fortsatt på flertall for Rajoy, og opposisjonen har ikke vist tegn til å vike.

Fastlåst

Den fastlåste parlamentariske situasjonen kan føre til at Spania må holde enda et valg.

Rajoy har vært statsminister siden 2011, men siden valget i fjor har han kun hatt status som fungerende statsminister. Kommer det ingen ny regjering på plass innen to måneder etter onsdagens tillitsvotering, må det holdes nyvalg 1. juledag, en dato spanske politikere ser på som svært uheldig.

Rajoy har sikret seg støtte fra det liberale partiet Ciudadanos, men det i seg selv er ikke nok. Sammen med Ciudadanos og en folkevalgt fra Kanariøyene har Rajoy støtte fra 170 folkevalgte, seks færre enn han trenger for å få flertall.

Det betyr at han er avhengig av at noen skifter side. Hvis det ikke skjer, får han en ny sjanse fredag der det bare trengs simpelt flertall, men i så fall må noen stemme blankt for at han skal vinne.

«Utpressing»

Sosialistpartiets leder Pedro Sanchez har gjort det klart at han ikke akter å la Rajoy danne regjering.

- Våre velgere stemte for å bli kvitt Rajoy, sa han mandag.

Han kaller Rajoys strategi en form for «utpressing» som opposisjonen ikke vil bøye seg for.

Rajoy ber på sin side Sosialistene om å tenke seg om én gang til.

- Det at vi står uten regjering, begynner å gå ut over omdømmet vårt. Det er en fare for at verden vil se på oss som klovner, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.