USA skal ikke gi amnesti til ulovlige innvandrere, sier republikanernes presidentkandidat Donald Trump, som i en tale la fram en tipunktsplan for innvandring.

– Du kan ikke få statsborgerskap om du kommer til landet uten dokumenter, sa han i den varslede talen om innvandring i Arizona onsdag kveld. Han brukte halvannen time på å legge fram sin plan for innvandring, og han oppsummerer at det kun er én måte å få opphold i USA.

– Dra hjem og søk om innreise, som alle andre.

Omtales som kriminelle

Trump begynte talen med å snakke om personer som er drept av ulovlige innvandrere. På slutten av talen tok han opp flere personer på scenen, som han omtalte som «englemødre». De var mødre og én far som alle har mistet et barn. Foreldrene hadde T-skjorter med bilder av barna, toppet med overskriften «et stjålet liv».

Trump benyttet også anledningen til å lange ut mot president Barack Obama og motkandidat Hillary Clinton, som han beskylder for å ikke bry seg om hvilken fare flyktninger utgjør.

– Vi har ingen anelse om hvem disse personene er og hvor de kommer fra. Vi snakker om trojanske hester, sa Trump om at landet skal ta imot 10.000 syriske flyktninger.

«Mexico skal betale»

Kun timer etter besøket hos Mexicos president, gjentok Trump «Vi skal bygge en mur langs grensen i sør. Og Mexico skal betale for den». Tidligere på dagen sa Trump at han og Enrique Peña Nieto ikke har diskutert hvem som skal stå for utgiftene for den mye omtalte muren, men tonen var en annen fra talerstolen i Phoenix.

– Mexico skal betale for muren. 100 prosent. De bare vet det ikke ennå, la han til.

Peña Nieto sa på sin side etter møtet at han hadde gjort det klart overfor Trump at Mexico ikke kommer til å betale for muren.

– Et marerittaktig bilde

Talen var nasjonalisme på steroider, oppsummerer en CNN-kommentator. Upraktisk og kontroversielt, er andre reaksjoner på Trumps innvandringsplan.

– Det han sier i talen stemmer i stor grad ikke med virkeligheten. De fleste jobber, er produktive, har familier og følger lovene. Han skaper et marerittaktig bilde, som vil være skadelig for mange, sier professor David Axelrod, som er tidligere politisk rådgiver for Obama.

– Og etter det jeg kan se, så har ikke hans plan for innvandring påvirket oppslutningen hans, slik han selv påstår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Mexicanere i harnisk etter Trump-besøk

 
– En veldig skitten valgkamp dnPlus  (DN+)

Hva vil Trump som leder? dnPlus (DN+)