Eksportvolumet fra Asia har falt i over to år. Til tross for en intens priskonkurranse har forbrukere over hele verden strammet inn. Nå er det tegn på en bedring. De siste månedene har aktiviteten tatt seg opp i Nordøst-Asia og Kina økte importen i august.

Venter eksportvekst

De kinesiske handelsstatistikkene for august viser at eksporten falt med 2,8 prosent sammenlignet med for ett år siden – til 190,5 milliarder dollar. Målt i kinesiske yuan økte eksporten med 5,6 prosent.

Det er verdt å merke seg at den kinesiske valutaen har svekket seg betydelig mot dollar siden august 2015.

Kina-økonomer stålsatte seg for et eksportfall på nesten fem prosent i dollar i august. Eksporten har økt i kun én av de siste 12 månedene i Kina. Dette var i mars – en måned hvor det tradisjonelt er store variasjoner på grunn av kinesisk nyttår.

Importen har i enkelte måneder falt med over 20 prosent det siste året. August-statistikkene kan tyde på at det går mot en normalisering etter en importvekst på 1,5 prosent. Det var forventet at importen ville falle med over fire prosent.

Dette er første gang på nesten to år at den kinesiske importen øker.

«En bedring i eksporten er gode nyheter og viser økt internasjonal etterspørsel. Den kraftige oppgangen i eksporten tyder på en sterk innenlandsk etterspørsel», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport på torsdag.

Han påpeker at høyere råvarepriser spiller inn, men ser også en reell etterspørselsvekst. Han tror det fortsatt er rom for økt eksportvekst for den kinesiske økonomien de neste kvartalene.

«En gradvis bedring i den globale økonomien betyr en ytterligere oppside for eksportveksten», skriver han.

Verdens eksportsupermakt

Nye statistikker fra IMF viser at Kina beholder posisjonen som verdens største eksportør med en markedsandel på 14,64 prosent i 2015. USA og Tyskland følger på de neste to plassene med 8,96 prosent og 8,04 prosent. Alle disse tre landene økte markedsandelen ifjor.

- Alt dette snakket de siste årene om at Kina har mistet sine globale konkurransefordeler er bare nonsens, sier leder for investeringsstrategi hos AMP Capital Investors i Sydney til Bloomberg News.

Mens Kina har økt sin andel av den globale eksporten har tidligere viktige handelspartnere som Taiwan, Thailand og Singapore tapt andeler. Årsaken skyldes blant annet at Kina i mindre grad er avhengig av komponenter fra fabrikker fra disse landene.

Oxford Economics har analysert ferske handelsstatistikker fra Nordøst-Asia og ser en økning i eksportvolumet gjennom sommeren.

«Eksportvolumet fra de fire største nordøstasiatiske økonomiene – Kina, Japan, Sør-Korea og Taiwan – har tatt seg opp de siste månedene. Vi forventet dette og har kommet med prognoser om at handelen vil forbedre seg i andre halvår. Hvor raskt og synkronisert dette har vist seg å være er verdt å merke seg», skriver sjeføkonom for Asia, Louis Kuijs, i en ny rapport.

Han mener at investorer ikke har fått med seg bedringen de siste månedene. Dette skyldes at målt i amerikanske dollar har det fortsatt vært en nedgang i handelsaktiviteten. I lokale valutaer er situasjonen langt bedre.

«Vi ønsker å bekrefte at dette er et godt tegn», skriver Kuijs.

Markedene

Ikke siden 1999 har oljelagrene falt mer på en uke, ifølge ukestatistikkene fra American Petroleum Institute (API).

I forrige uke falt oljelagrene med 12 millioner fat. Analytiker hadde forventet at det ville bli en økning på like under en million fat, ifølge ZeroHedge.

Oljeprisen har gjort et byks etter og nordsjøolje (Brent 1. posisjon) ligger på like under 49 dollar fatet (48,73 dollar) – 75 cent høyere (1,56%) enn da handelen startet i Asia.

Amerikansk lettolje (wti) har steget med 82 cent fatet (1,82%) til 46,32 dollar.

Den japanske økonomien overrasket i forrige kvartal med en vekst på 0,2 prosent, viser de oppjusterte statistikkene for andre kvartal som kom på torsdag. Tidligere viste tallene en nullvekst og det var ikke forventet en endring i de reviderte statistikkene.

Dette betyr at den japanske økonomien leverte et solid halvår. I første kvartal var veksten på 1,9 prosent.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.